Voetbalrechten

Liberale TNT Post

Anoniem klikken

Marnix Gijsen geen jezuïet

Handen geven

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Voetbalrechten

Natuurlijk, als redactie moet je keuzes maken. Dat u de adoptie uit China van driemaal groter belang acht dan het feit dat de NOS de tv-rechten op het eredivisievoetbal heeft verworven, dinsdag in Trouw, verbijstert mij. De Nederlandse voetballiefhebber liet zich niet (om)kopen door het grootkapitaal. En dat is pas echt groot nieuws.

Alle lof voor de NOS die drie jaar lang een goed alternatief bood tegenover de commercie!

Wim Schotanus Zwolle

Liberale TNT Post

De liberalisatie van de postmarkt zou TNT Post wel eens kunnen opbreken met de opheffing van alle overgebleven postkantoren. Wanneer het publiek in de postmarkt de ankerplaatsen voor postservice niet meer heeft, worden nieuwe locaties voor concurrenten als Sandd, Selekt of Deutsche Post nog aantrekkelijker. De maatschappelijke en historische band tussen TNT Post en haar klanten komt op losse schroeven te staan met hetzelfde serviceaanbod, maar dan goedkoper. Het TNT-publiek zal de weg naar de concurrent waarderen in de tanende tak van brievenverzending door e-mail. Het mes zou bij TNT Post wel eens diep in eigen vlees kunnen gaan snijden.

De commerciële arrogantie van deze wettelijk beschermde monopolist is de zoveelste misser waar effectief overheidstoezicht in de ’weldadige privatiseringsgolf’ tekortschiet om de maatschappelijke betekenis van het postkantoor te blijven garanderen. Klant de dupe. De Tweede Kamer spartelt machteloos.

Gert Ruijer Hilversum

Anoniem klikken

Niets onchristelijker dan anonieme kliklijnen. Hij die nooit de wet breekt, ’werpe de eerste steen’. En wat ’klaagt gij over de splinter in het oog van de ander; verwijder eerst de balk uit uw eigen oog.’ Maar hoor ik de christelijke moraalridders van CDA, ChristenUnie en SGP hier? Geen woord van de zijde van Balkenende, Rouvoet, of Van der Vlies. Van deze fans van de draagbare Jezus. (Maar wee degene die een spotprent maakt...)

Pieter Halsema Amsterdam

Marnix Gijsen geen jezuïet

Het artikel over Marnix Gijsen in Trouw van 8 maart: ’Woorden die eenzamen vertroosting bieden’ van Erik Jan Harmens heb ik met instemming gelezen. Volgens mij vergist Harmens zich echter wanneer hij spreekt over de ’jezuïet Gijsen’. In zijn autobiografische schets ’De leerjaren van Jan-Albert Goris’, uitgegeven door Manteau in 1975, schrijft Marnix Gijsen over zijn middelbare schoolopleiding aan Jezuïtencollege St.-Ignatius. Jezuïet is hij nooit geweest. Hij manifesteert zelfs in 1917 samen met onder anderen Paul van Ostaijen tegen de Antwerpse kardinaal Mercier.

Tineke Plettenberg Sint-Oedenrode

Handen geven

In Nederland geven wij handen. In een hindoe-land zal ik buigen met mijn hand op mijn hart – naar mannen én vrouwen – in Japan zal ik buigen met de handen tegen elkaar – naar mannen én vrouwe. Maar hier geef ik graag een hand – aan mannen én aan vrouwen.

Het is trouwens opvallend dat het altijd mannen zijn die zeggen dat vrouwen het niet erg moeten vinden dat ze worden overgeslagen dan wel genegeerd. Mannen kunnen klaarblijkelijk niet voelen hoe dat is, als je hand geweigerd wordt, het is net een klap tegen je borst en geen ’geneuzel over de vorm’.

Els Enneking-Feitz, een oude feministe Schiedam

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden