Voetbalmiddag met een lach en een traan

Opbrengst benefietwedstrijd Feyenoord-Excelsior gaat naar kankeronderzoek

ROTTERDAM - Linda De Filippi loopt over het gras in stadion de Kuip. Op sneakers, met kwieke pas. In haar rechterhand houdt ze een hoge rode hoed vast. Het lijkt de hoed van een goochelaar.

Ze oogt fit, de 23-jarige studente aan de sporthogeschool in Tilburg. Een blonde bos haar, blauwe ogen. Als ze de voetballers van Feyenoord en Excelsior op het veld passeert, krult een grote glimlach haar lippen.

Anderhalf jaar geleden werd bij de jonge vrouw acute leukemie vastgesteld. Ze ondergaat nog steeds chemobehandelingen in het Erasmus MC, maar het gaat de goede kant op. De behandelingen zijn aangeslagen, ze voelt zich beter en heeft haar studie opnieuw opgepakt. Ook doet ze weer mee aan voetbaltrainingen van dames 2 van Barendrecht. En nu, op zondagmiddag, mag ze de oefenwedstrijd tussen beide Rotterdamse clubs aftrappen.

Ze is er trots op. Linda neemt een aanloop en puntert de bal zo ver mogelijk op de helft van Excelsior. De hoed houdt ze stevig vast.

Het publiek applaudisseert. Het is een symbolische aftrap. De wedstrijd in de Kuip staat in het teken van het jubileumjaar van de Daniel den Hoed Stichting. Die stichting werft al jaren fondsen ter bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar kanker, eerst voor de gelijknamige Rotterdamse kliniek, nu voor het kankerinstituut van het Erasmus MC waarvan de kliniek deel is gaan uitmaken. In 2014 viert de stichting het honderdjarig bestaan.

Met de campagne 'Maak Kanker Kansloos!' hoopt de stichting een jaar lang extra aandacht voor kankeronderzoek te genereren en vooral ook extra gelden binnen te halen. De rode hoed is het symbool van de campagne die begint in de Kuip.

"Om het jubileumjaar in de Kuip af te trappen, was een bewuste keuze. Rotterdam is voor een belangrijk deel voetbal", zegt Coen Schimmelpenninck van der Oije, voorzitter van de stichting. "Daarnaast paste de wedstrijd in het winterstopprogramma van de beide clubs en is het natuurlijk een prachtig affiche."

Vorig seizoen profiteerde de in financiële nood verkerende Diergaarde Blijdorp van de samenwerking met Feyenoord. De campagne rond het knuffelolifantje Ollie werd een groot succes. Sindsdien weten organisaties Feyenoord te vinden.

Schimmelpenninck van der Oije zegt blij te zijn met de goede opkomst. Ruim 40.000 toeschouwers, onder wie veel kinderen, zitten in het stadion om de benefietwedstrijd te bekijken. Zij betaalden 7,50 euro voor een toegangskaartje, geld dat ten goede komt aan de stichting. Hetzelfde geldt voor de opbrengst van de veiling van de speciaal voor deze wedstrijd vervaardigde wedstrijdtenues later dit jaar.

De toeschouwers zien Linda het jubileumjaar aftrappen. Ze is een van de gezichten van de campagne, samen met onder anderen Feyenoord-aanvoerder Graziano Pellè en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Iedereen hier is op de een of andere manier wel eens in aanraking gekomen met kanker", zegt de burgervader. De moeder van Pellè verloor een vriend aan kanker, Aboutaleb een zesjarig nichtje.

De burgemeester noemt de voetbalmiddag in de Kuip dan ook een moment met een lach en een traan. Die lach breekt eerst door in de veertiende minuut van de wedstrijd als Excelsior-verdediger Woudenberg met een sliding niet alleen de bal veroverd van Ruben Schaken, maar ook een van de grensrechters ten val brengt.

Een tweede opmerkelijk moment is als vele kinderstemmen na 68 minuten voetbal hard aftellen van tien naar één. Zeven ronden lang gaat een wave door het stadion, iets wat in een normale competitiewedstrijd van Feyenoord niet vaak gebeurt.

De thuisclub wint de oefenwedstrijd door een rake vrije trap van Tonny Vilhena in 88ste minuut (1-0). Het voetbalspel zelf kon trainer Ronald Koeman niet bekoren. Wel zegt hij erg blij te zijn met de opkomst voor het goede doel. Hij weet waarover hij praat. Voordat hij aan zijn klus bij Feyenoord begon, kampte zijn vrouw met borstkanker.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden