Voetballiefhebbers en -haters: probeer elkaar niet te bekeren

Beeld Novum Michiel Utrecht

Voetbal is een moderne religie, luidde de stelling van socioloog Ruud Stokvis laatst in Trouw. Het Nederlands elftal is groot en Louis van Gaal is de profeet. Tikje overdreven misschien. Als voetbal al op religie lijkt, dan toch vooral op de wat excentriekere denominaties die zich kenmerken door flamboyantie, zoals je die in het zuiden van de VS aantreft.

De collectiviteit, de begeestering, de verbroedering, de symbolen waarmee fans zich tooien, de uitzinnige decoraties van straten en cafés doen mij vooral aan carnaval denken - in oorsprong natuurlijk ook een ritueel dat aan religie is gerelateerd, enfin de cirkel is rond, net als de bal.

Wat voor diepzinnige analyses er ook op losgelaten kunnen worden, vast staat in ieder geval dat voetbal een feestje is, waaraan heel veel mensen heel veel plezier beleven. Stichting Kijkonderzoek becijferde dat in Nederland 600.000 voetbalhaters rondlopen: personen die sinds het begin van het toernooi minder dan vijf minuten van de wedstrijden en voor- en nabeschouwingen hebben gezien. Alle anderen zijn gegrepen door de voetbalkoorts. Zo werd ik tot mijn ontsteltenis ontmaskerd als 'voetbalhater'.

Maar dat ben ik helemaal niet! Toegegeven, ik heb minder dan vijf minuten gekeken, ik had andere dingen te doen, maar dat betekent niet dat ik voetbal haat. Ook de randverschijnselen, de oranje parafernalia in de supermarkten, de vlaggetjes, de geschminkte, carnavalesk uitgedoste fans, de hossende meutes, het gejuich dat op gezette tijden weerklinkt in de achtertuinen haat ik niet. Waarom zou ik? Het is een sport, het is een spelletje!

Er is geen enkele reden te bedenken waarom het land verdeeld zou moeten worden in twee kampen die de pest aan elkaar hebben: een enorme groep van voetballiefhebbers en een minuscuul groepje voetbalhaters. Er zijn slechts enthousiastelingen en onverschilligen en die twee kunnen uitstekend met elkaar verkeren zonder wederzijdse ergernis. Niets om Proust geven impliceert toch niet dat je mensen haat die wel van Proust houden?

Voor degenen die alsnog moeite hebben met 'het andere kamp' volgen hopelijk ten overvloede de do's en don'ts van de voetbaletiquette.

Voor de voetbalonverschilligen: Laat de anderen met rust!
Gun ze hun feestje, hun opwinding en hun plezier. Het WK is een sociaal evenement en mensen vinden het leuk om samen iets spannends mee te maken. De behoefte aan saamhorigheid kan op tal van manieren worden bevredigd en met voetbal kijken is niets mis.

Lawaai hoort erbij.
Ga niet zeuren over geluidsoverlast van buren, van cafés of van massa's die zich verzameld hebben voor voetbalschermen in de open lucht. De duur van een wedstrijd ligt vast, soms loopt het nog wat uit met strafschoppen, maar al met al is de tijdsduur overzichtelijk.

Beeld Novum Michiel Utrecht

Geef ruim baan.
Een belangrijke wedstrijd is net zoiets als vakantie of Oudjaar. Een moment dat de dagelijkse routine op pauzestand wordt gezet. De afwas kan even wachten, net als het huiswerk en de kinderen hoeven niet op tijd naar bed.

Wees relaxed.
Verlies van Nederland heeft als voordeel dat het onmiddellijk afgelopen is met de collectieve gekte. Winst van Nederland heeft als voordeel dat iedereen om je heen nog dagenlang in een opperbeste stemming verkeert. Een win-win-situatie!

Voor de voetballiefhebbers: Laat de anderen met rust!
Ze hoeven niet bekeerd te worden. Ze hoeven niet gezellig mee te kijken. Als ze liever in een hoekje met iPod-oordopjes in de Consumentengids doornemen, staat hun dat vrij. Heel vaak zullen ze trouwens wel meekijken met iedereen. Het is nu eenmaal moeilijk om je aan het collectief te onttrekken. Bedenk dat zich onder het publiek ongetwijfeld diverse crypto-onverschilligen zullen bevinden, die er alleen maar zitten, omdat ze meedoen met hun familie en beste vrienden. Val dus niet ongericht iedereen om de hals.

Haal het onderste uit de kan.
Het hele dagelijkse leven zwicht voor voetbal, dat is zonneklaar. Etentjes met vrienden, verjaardagen, visites staan onherroepelijk in het teken van voetbal. Vergaderingen en sociale afspraken worden naar andere tijdstippen verschoven. Theatervoorstellingen kampen met minder bezoekers. Allemaal prima, maar ga niet zeuren als genodigde of er een voetbalscherm kan worden opgesteld bij een bruiloftsfeest dat ongelukkigerwijs samenvalt met een wedstrijd. Blijf dan maar weg bij dat hele huwelijk, hoewel het sympathieker zou zijn om voor één keer de voetballiefde ondergeschikt te maken aan andermans unieke feestelijke mijlpaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden