Voetballied: fijne nuance tussen realisme en optimisme

De laatste jaren zijn voetbal en populaire muziek twee handen op één buik geworden. Geen kampioenschap kan er meer passeren zonder een lawine aan plaatuitgaves. Wat ooit argeloos begon met 'Hand in hand kameraden' en 'Op een sok en een oude voetbalschoen' groeide uit tot een aparte muziek-markt.

Alleen al deze maand verschenen er ter gelegenheid van het EK in Engeland tientallen singles en albums, al of niet bedoeld als uitbreiding van het tribune-repertoire.

In Nederland valt de oogst dit jaar wat magertjes uit (o.m. Peter Koelewijn met 'Oranje is Oranje blijft'), in Engeland daarentegen zijn de soccersongs niet meer aan te slepen. Je kunt dan kiezen uit liedjes rond een bepaalde speler ('Cantona-the album'), club ('Good old Arsenal') of het EK zelf (Jeff Astle & The Worldcup Squad). Simply Red schreef 'the official Euro 96 theme song' en mocht 'We're in this together' tijdens de openingsceremonie zelf komen uitvoeren. Een nogal suffe song met te weinig stadion-potentie.

Meer plezier valt er te beleven aan de compilatie THE BEAUTIFUL GAME (RCA-74321.388642). Het puikje van de Britpop en dance scene geeft zestien voorzetten die dikwijls doel treffen. Supergrass voert vol vaart 'Alright' uit en Massive Attack zet een broeierig 'Eurochild Ninety 6' op de grasmat. Samensteller David Baddiel verantwoordde zijn keuze als volgt: “Het probleem met het schrijven van een voetballied ligt bij de fijne balans tussen realisme en optimisme. Het heeft geen zin een WK-lied te schrijven met de regels 'We verloren van Costa Rica, speelden gelijk tegen Marokko en speelden toen goed maar futloos tegen Duitsland'. Daarom negeren de meeste liedjes op 'The beautiful game' een verwijzing naar het EK van 96”, aldus Baddiel.

Michael Nyman's AFTER EXTRA TIME (Virgin-7243.8.41690.2.2) bevat een meer abstracte ode aan het voetbal. In fraaie, minimal- achtige composities laat Nyman zich van een lichtvoetige kant kennen met een zwaarmoedig getint slotacte. In het nummer 'Memorial' herdenkt hij de Cup finale van 1985 tussen Juventus en Liverpool, dat in het Brusselse Heizelstadion op een drama uitliep.

Ook buiten Europa is het voetballied een gewild onderwerp. Zo flamboyant als onze voetbal-teams versterkt worden met talent uit Afrika en Latijns Amerika, zo tintelend zijn de soccer songs die er vandaan komen.

Het stuiterende 'Soccerfan' van The Real Sounds uit Zimbabwe is een klassieker. Soccerfan verscheen in 1990 ter gelegenheid van het WK in Italië en is nu te vinden op de cd FOOTBALL CRAZY! (Emporio-EMPRCD 626). De namen van Maradonna, Linneker en Van Basten keren in een repeterende litanie terug over een onverwoestbare dansbeat.

The Real Sounds brachten enkele jaren eerder het voetbalnummer aller voetbalnummers uit met 'Tornados versus Dynamos'. Het staat op de plaat WENDE ZAKO (Cooking Vinyl-Cook 004). De match tussen dit Ajax-Feyenoord van Zimbabwe wordt verslagen door een rappende reporter. Op een swingende cadans maakt hij je vijftien minuten lang deelgenoot van deze wedstrijd van het jaar. Alsof je zelf op de tribunes van het stadion in Harare zit.

In Brazilië is voetbal min of meer een nationale religie. Ontelbare nummers werden opgedragen aan de bal of aan een speler. Soms brachten die zelf een plaat uit zoals de grootste van allemaal - Pele - die met 'Meu mundo e um bola', mijn wereld is een voetbal' een hit in plaats van een goal scoorde.

Soms inspireerde het shirtje van een voetballer tot een lyrisch lied zoals 'Camisa 10 de Gaves', 'Shirt nummer 10 van Gaves' door Jorge Ben. Maar Ben, een van de beroemdste zangers van Brazilië, is het best op dreef in 'Punta de lanca Africano': 'Zie hoe de hele stad uitloopt om je te zien spelen. Jij Umbabarauma, jij doelman, zie hoe je springt en valt en de bal weer verder speelt'. Het staat op de compilatie BRAZIL CLASSICS 1 (EMI-CDP 7.91948.2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden