Voetballers tonen geen berouw

Verdachten dood grensrechter Nieuwenhuizen zwijgen of proberen eigen rol te verwaarlozen

Geen van de acht verdachten van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft gisteren op de eerste dag van hun proces ook maar een woord van spijt gewijd aan de dramatische gebeurtenis van 2 december vorig jaar. De zeven spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten en een vader van een van hen beperkten zich voor de rechtbank van Lelystad tot het verkleinen van hun rol in de massale vechtpartij na de wedstrijd tegen Buitenboys uit Almere. Voor de familieleden van de grensrechter die bij het proces aanwezig waren, was geen aandacht.

De rechters moesten het vooral doen met summiere verklaringen. De meeste jongens uit Amsterdam Nieuw-West beriepen zich op hun zwijgrecht. Een enkeling kwam zelfs terug van eerdere verklaringen die waren afgelegd bij de politie. Daarin waren enkele medespelers aangewezen als degenen die Nieuwenhuizen hadden geschopt en geslagen. Dat zij voor de rechtbank op hun woorden terugkwamen, had te maken met groepsdruk. De jongens, variërend in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar, wonen in dezelfde wijk. De families kunnen elkaar vrijwel dagelijks op straat tegenkomen.

Een duidelijk voorbeeld van de groepsdruk vormde het verhoor van de enige volwassene, El-Hassan D. Zijn rol zou beperkt zijn geweest tot het uit elkaar halen van de vechtende jongens. Wie hij daarbij tegen was gekomen, wist hij wel. Om problemen te voorkomen noemde hij geen namen. Wel wilde hij nog kwijt dat voor zijn zoon belastende verklaringen van een van de andere jongens zouden zijn ingefluisterd door diens vader. Volgens getuigen heeft D. ook een kopstoot uitgedeeld aan de grensrechter.

De rechters zullen bij het beoordelen of sprake is van doodslag, zware mishandeling met de dood tot gevolg of openlijke geweldpleging door een berg van elkaar vaak tegensprekende verklaringen moeten werken. Duidelijke foto's van schoppende of slaande spelers zijn er niet. Een verdachte heeft een bekentenis afgelegd. Hij verklaart de keeper van Buitenboys te hebben geschopt. Een rol in de dood van de grensrechter ontkent hij ten stelligste.

Afgezien van de getuigenverklaringen werd gisteren weinig materiaal getoond dat dient als mogelijk bewijs. Op de schoenen van een van de jongens is wel dna van de grensrechter gevonden. De verdediging tracht aan te tonen dat er meer oorzaken kunnen zijn voor de dood van Nieuwenhuizen dan een schop.

Het Nederlands Forensisch Instituut zag geen reden het oordeel over de doodsoorzaak te herzien: Nieuwenhuizen is 3 december overleden aan de gevolgen van schoppen tegen zijn hoofd waardoor een wervelslagader scheurde. Het hersenletsel dat daarop volgde leidde tot zijn dood.

Op verzoek van advocaat Gerard Spong voerde de Britse patholoog Christopher Milroy een contra-expertise uit. Volgens Milroy had Nieuwenhuizen een genetische afwijking aan de slagader. Die zou al kunnen leiden tot een scheur bij niezen, hoesten of overgeven. De verdediging wees erop dat de grensrechter tijdens de wedstrijd hard was gevallen. Daarmee moet op zijn minst, zo is de inzet van de verdediging, twijfel ontstaan over de doodsoorzaak.

Het proces gaat vandaag verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden