Voetballen, bidden en stemmen op een vrouw

Vandaag, 8 maart, is de dag van de verkiezingen van de Provinciale Staten. Ook is het Internationale vrouwendag, en Gebedsdag voor gewas en arbeid. En vanavond wordt de wedstrijd Ajax-Feyenoord gespeeld. Een aantal bekende Nederlanders is gebeld met de vraag: Waaraan denkt u het eerst bij het wakker worden op 8 maart? Het blijkt, dat voetballen velen toch wel na aan het hart ligt. En de meesten denken ook wel even aan de stembus. De geënqueteerden is gevraagd de uitslag van Ajax-Feyenoord te voorspellen. Het juiste antwoord wordt beloond met een museumjaarkaart. Naar aanleiding van vrouwendag werd gevraagd wie de eerste vrouwelijke premier wordt en wanneer. Minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) scoort goed, als première, vooral omdat ze 'haar mannetje wel staat' dan wel 'een stevige tante' is. Vóór de eeuwwisseling zal er geen vrouwelijke premier komen, is de heersende mening.

Jenny Arean denkt bij het wakker worden het eerst aan Ajax-Feyenoord. Met internationale vrouwendag heeft ze 'helemaal niets' en wie de eerste vrouwelijke premier wordt of wanneer meent ze niet te kunnen voorspellen. “Al zou ik het wel heel goed vinden.” Ze gaat stemmen (groen).

Voor Ciska Dresselhuys, hoofdredactrice van Opzij, is het vandaag internationale vrouwendag, daarna komt het stemmen. “Het zal wel heel gek lopen als ik niet voor de eerste vrouw van GroenLinks kies.” Winnie Sorgdrager is volgens Dresselhuys een mooie vrouwelijke premier van het tweede paarse kabinet. “De wonderen zijn de wereld nog niet uit.” Biddag is volgens haar iets van de jaren vijftig. “Al zal mijn moeder het erg vinden dat ik dit zeg.”

Echt spannend wordt het vandaag niet voor schaatskampioen Rintje Ritsma. Internationale vrouwendag kan hem niet zoveel schelen, de verkiezingen evenmin en de biddag zegt hem niks. Zelfs van de wedstrijd Ajax-Feyenoord wordt hij niet echt warm of koud. “Ik denk dat het 1-1 wordt. Maar ik maak me er verder niet druk over”.

Het eerste boek van Malou van Hintum komt vandaag uit, iets belangrijkers is er niet voor haar. Macha! Macha! is een aanval op het huidige feminisme (zie ook De Kier). De verkiezingen komen op de tweede plaats. Van Hintum stemt op de 'enige echte milieupartij', GroenLinks dus. In eerste instantie ziet ze Maij-Weggen in 1998 premier worden. “Die profileert zich nu het meest.” Maar na een minuut denken, vindt ze het idee dat ze zelf opwerpt nogal lachwekkend. “Ze zal absoluut mislukken.” Dan maar Jorritsma, “die is stevig genoeg.” Ajax wint overtuigend met 4-1.

Liesbeth List denkt na het ontwaken aan de verkiezingen. Ze weet nog niet op welke partij ze stemt. “Eerst moet ik me oriënteren op de kopstukken in de provincie.” Zeker is ze over de wedstrijd Ajax-Feyenoord. “Zelfs een leek als ik kan zien dat het Ajax-team sterk in zijn schoenen staat.” Over de uitslag wil ze eerst haar man polsen. Hij voorspelt 3-0. Jorritsma wordt volgens de zangeres de eerste vrouwelijke premier. “Die staat haar mannetje wel. Dat is geen vrouw die zich in een hoekje laat lullen.” Van de biddag verwacht Liesbeth 'helemaal niets'.

Aad de Mos, ooit trainer bij Ajax, uit de laan gestuurd bij PSV en nu trainer van Werder Bremen, denkt als eerste aan de wedstrijd Ajax-Feyenoord. “Ajax wint na verlenging”. Zelf gaat hij niet stemmen omdat hij in het buitenland zit. De trainer noemt zonder aarzelen zakenvrouw Sylvia Tóth als de eerste vrouwelijke premier. In 1997 gaat het gebeuren, is zijn stelling.

Deze woensdag staat voor Dieuwertje Blok in het teken van de verkiezingen en Ajax-Feyenoord. “Ik ga stemmen op de PvdA, maar Ajax-Feyenoord is net zo belangrijk voor mij.” Volgens Dieuwertje gaat Feyenoord de boot in. De presentatrice meent dat 'een vrouw met een beetje gezond verstand' geen premier wordt. “Welke vrouw heeft nou zin in zo'n rotbaan?”

Het toneelstuk 'De kip die over de soep vloog', waarin Nelly Frijda speelt, gaat vananvond in de Leidse schouwburg in première. “Maar ik zal ook zeker stilstaan bij de verkiezingen, temeer omdat ik nog niet weet op welke partij ik ga stemmen. Het zal wel weer de PvdA worden.” De uitslag van Ajax-Feyenoord laat haar koud. De actrice gelooft niet dat Nederland op korte termijn een vrouwelijke premier zal hebben. De vrouwelijke politici vindt ze geen van allen capabel.

Vrouwendag heeft voor actrice Gerda Havertong 'iets speciaals'. Ze zal vandaag her en der in het land spreken over de positie van de vrouw. “Ik sta op de barricade als ik denk dat ik nodig ben, of het nu in het belang van vrouwen is of van mensen in het algemeen”. Stemmen is voor de 'Sesamstraat-actrice' minstens zo belangrijk. Annemarie Jorritsma ziet ze als de ideale kandidaat voor een vrouwelijke premier. “Zij is een buitengewoon duidelijke minister, die rationele en emotionele zaken uitstekend combineert”. Op termijn ziet zij wel iets in Karin Adelmund. Verder hoopt ze dat “Ajax het haalt”.

“Ik denk als eerste aan mijn vrouw”, grapt CDA-kamerlid Hans Hillen. De familievoorvechter zal pas op de tweede plaats denken aan de verkiezingen. Dat Ajax wint, is volgens het kamerlid zo klaar als een klontje. Een vrouwelijke minister-president kan volgens het CDA-kamerlid in principe morgen al werkelijkheid worden. “We hebben toch ook al honderd jaar een vrouwelijk staatshoofd?”. Hillen vindt echter onder de huidige vrouwelijke politici niemand geschikt voor het premierschap. En de biddag voor gewas en arbeid? “Het zal ons een goede zomer brengen”.

Voor Harry Mulisch is het vandaag een gewone dag. “Net als donderdag 9 maart”, antwoordt hij droog. Toch neemt de schrijver wel de loop naar de stembus. Naar alle waarschijnlijkheid stemt hij op D66. Over voetballen laat de schrijver zich niet uit. “Ik ken de spelregels niet eens.” Volgens Mulisch is Nederland pas in de volgende eeuw toe aan een vrouwelijke premier. Hij vindt Jorritsma alvast een geschikte kandidaat. “Een stevige tante.” Over de biddag voor gewas en arbeid zegt Mulisch: “Ach, daar zal het gras echt niet harder van gaan groeien.”

Deze dag staat voor directeur Cox Habbema van de Amsterdamse Stadsschouwburg geheel in het teken van de internationale vrouwendag. 's Ochtends fungeert ze als voorzitter van een congres in Carré over de positie van vrouwen in de maatschappij, georganiseerd door de gemeente Amsterdam. Zelf stemt ze 'aarzelend' op de PvdA. Van voetbal weet Habbema bijzonder weinig. Het is meer haar verbintenis met de hoofdstad dat ze hoopt dat Ajax zal winnen. “1-0 vind ik wel een keurige uitslag.” De directeur kan zich niet voorstellen dat vrouwen het premierschap ambiëren. “Wie heeft daar nou zin is? Het is mij altijd een raadsel wat een premier precies doet.”

PvdA-partijvoorzitter Felix Rottenberg denkt het eerst aan zijn zoons. “Die moet ik namelijk wakker maken.” Zelf stemt hij op PvdA-gedeputeerde Friso de Zeeuw. “Ambitieus, aangenaam persoon en een tikkeltje eigenwijs”, zegt Rottenberg over de gedeputeerde van Noord-Holland. Ajax wint volgens de pas herkozen partijvoorzitter met 2-0. Rottenberg denkt dat Karin Adelmund alle kwaliteiten voor een vrouwelijke premier in huis heeft. Hij verwacht dat ze in het jaar 2000 een grote kans heeft deze functie te bekleden. Van de biddag verwacht Rottenberg 'ongelooflijk veel'. “Maar dat is ironisch bedoeld.”

Voor Jan van de Graaf, secretaris van de gereformeerde bond in de Nederlandse Hervormde Kerk, is de keuze niet moeilijk. Natúúrlijk denkt hij vandaag als eerste aan de biddag. En hij is niet de enige: “Tienduizenden Nederlanders zullen woensdag ter kerke gaan. In mijn eigen woonplaats worden in vier kerken diensten gehouden”.

Met tevredenheid constateert hij dat de belangstelling voor deze gebedsdag groeit: “Biddag is jarenlang 'uit' geweest, onder andere omdat de agrarische sector in ons land steeds minder belangrijk wordt”. Maar nu weerklinkt volgens Van der Graaf opnieuw de 'roep' om eens in het half jaar een dag uit de mallemolen van produktie en efficiency te stappen.

De internationale vrouwendag, de Gebedsdag voor gewas en arbeid en de bekerwedstrijd Ajax-Feyenoord zullen dominee Hans Visser van de Rotterdamse Pauluskerk niet bezighouden. “Ik ben nogal boos op de partijen waar ik altijd op gestemd heb. Ik ga wel stemmen, maar weet absoluut nog niet op welke partij.” De dominee vindt D66-minister Borst van volksgezondheid een geschikte vrouwelijke premier. “Ik denk dat we echter geduld moeten hebben tot de volgende eeuw. Mevrouw Borst zal dan misschien alweer te oud zijn.” De dominee vreest dat Feyenoord gaat verliezen met 3-1. De biddag vindt hij 'meer iets voor het platteland'.

De hervormde dominee W. P. van der Aa uit Herwijnen vindt het vandaag een 'heerlijke' dag, in de eerste plaats omdat het biddag is. De predikant, die tijdens de wateroverlast in februari zijn 'schaapjes' in het bedreigde gebied niet in de steek liet, spreekt vanavond zijn gemeente toe. “Het gebed is de hartslagader van het persoonlijke en maatschappelijke leven. Het is een activiteit die afhankelijk maakt van de Here God”. Een biddag hoort door-de-weeks, vindt Van der Aa. “Het verbindt het openbare leven met de werkelijkheid van God op een unieke wijze”. Daarom vindt hij het ook wel aardig dat de statenverkiezingen dit jaar samenvallen met de biddag. Hij stemt “in ieder geval op een christelijke partij.”

Bij de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Kysia Hekster staan internationale vrouwendag en de verkiezingen bovenaan het lijstje. “Eigenlijk heb ik een hekel aan dagen als moederdag en vaderdag. Het zou iedere dag vrouwendag moeten zijn.” Hekster weet nog niet op wie ze zal stemmen en ze denkt dat Feyenoord wint. “Feyenoord heeft al een paar keer eerder de beker gewonnen. Dus waarom vanavond niet?” Ze vindt Sorgdrager geschikt als premier.

Feyenoord-speler Arnold Scholten kan vandaag alleen maar aan de bekerwedstrijd denken. “De rest zal niet zo'n grote rol spelen.” Hij gaat wel stemmen. “Op het CDA, denk ik”. Scholten begrijpt dat Ajax in deze enquête de grote favoriet is. “Ja, Ajax doet het momenteel goed en wij spelen de laatste tijd iets minder.” Toch gelooft Scholten dat Feyenoord met 1-2 zal winnen van de Amsterdammers.

Hans van Willigenburg denkt het eerst aan zijn programma Koffietijd, waarvoor hij om vijf uur naast zijn bed moet staan. “Dan denk je niet echt aan andere dingen.” Daarna is toch de wedstrijd Ajax-Feyenoord het belangrijkste. “De beste mag winnen, maar als het moet dan 2-1 voor Ajax.” Stemmen doet Van Willigenburg ook, waarop wil hij voor zich houden. “Een vrouwelijke premier heb ik niet zo snel op het oog, daarvoor ken ik de politici nog te kort.” Internationale vrouwendag heeft volgens hem niet zoveel zin. “Als er de rest van het jaar niet speciaal iets voor vrouwen wordt gedaan, dan zal hun positie ook niet verbeteren.”

Guikje Roethof, D66-kamerlid, denkt bij het wakker worden als eerste aan de statenverkiezingen. “Vanzelfsprekend” stemt ze op haar eigen partij. Roethof vermoedt dat er over een jaar of acht wel een vrouwelijke premier zou kunnen zijn. Een kandidaat daarvoor kan ze, ook na een tijd nadenken, niet verzinnen. Teveel keus. “Een aantal jaren geleden, toen het CDA de grote regeringspartij was, had ik Yvonne van Rooy kunnen noemen. Maar nu zou ik niet weten wie daarvoor een reële kans maakt”. Ook in de zittende vrouwelijke D66-ministers ziet zij geen geschikte premier. De uitslag van de wedstrijd Ajax-Feyenoord schat Roethof, fan van Feyenoord, op 2-2.

Anton Westerlaken, voorzitter van de vakcentrale CNV, denkt vooral aan de Sociale Top in Kopenhagen, waaraan hij deelneemt. “Daarna staat voor mij de internationale vrouwendag bovenaan het lijstje.”. Westerlaken heeft zijn echtgenote gemachtigd om “in zijn geest” te gaan stemmen. Op welke partij zij stemt, weet hij niet zeker. “Het kan PvdA worden, maar ook CDA.” Wat hem betreft krijgen we bij het volgende kabinet een vrouw als premier. “Ik zou alleen niet weten wie daarvoor in aanmerking komt.” Ze moet in elk geval dezelfde capaciteiten hebben als koningin Beatrix. “De enige die ik kan bedenken, is Beatrix zelf.”

Voor VVD-kamerlid Anne-Lize van der Stoel is het vandaag internationale vrouwendag. “Dat is ook de reden dat ik op een vrouw ga stemmen. Vrouwendag is dé manier om de aandacht te vestigen op de ongelijke positie van vrouwen in binnen- en buitenland.” Van der Stoel voorspelt dat Ajax wint. Volgens haar zal het aantal vrouwelijke politici omstreeks het jaar tweeduizend zo hoog zijn dat het vanzelfsprekend is dat een vrouw premier is. “Wie dat zal worden, kan ik nu nog niet melden.”

Ajax-Feyenoord Jenny Arean 2-1 Rintje Ritsma 1-1 Hans van Willigenburg 2-1 Malou van Hintum 4-1 Liesbeth List 3-0 Dieuwertje Blok 3-0 Hans Hillen 3-0 Ds. Hans Visser 3-1 Felix Rottenberg 2-0 Cox Habbema 1-0 Anton Westerlaken3-1 Kysia Hekster 1-3 Arnold Scholten 1-2 Guikje Roethof 2-2 Folkert Velten 3-0 Anne-Lize van der Stoel 2-1 Aad de Mos 1-1

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden