Column

Voetbalfocus

Sylvain Ephimenco

De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, nadat hij door jonge voetballers werd afgeranseld, is inderdaad verbijsterend, schokkend en weerzinwekkend. Heel Nederland is verontwaardigd. Maar heel Nederland is eerder geregeld verontwaardigd geweest en zal in de toekomst, helaas, weer geregeld geschokt en ontstemd zijn. Dat was ook het geval in 2002 toen een jongeman die voor een oude vrouw opkwam een dodelijke klap kreeg. Een jaar later toen een drugsverslaafde door supermarktpersoneel dood werd geschopt of in 2004 toen een leerling zijn conrector doodschoot.

De drie gevallen die ik nu noem, speelden zich niet in of rond de voetbalvelden af. Maar nu dat drama op een Almeers voetbalveld plaatsvond, is er een enorm vergrootglas op deze populaire sport gelegd. Er is zelfs een wereldvreemde en publiciteitsgeile tv-presentator, Peter R. de Vries, die een discussie probeert te ontlokken over de 'stuitende partijdigheid' van clubgrensrechters die 'grenzeloos onsportief' zouden zijn. Terecht merkte deze krant gisteren op dat elk weekeinde duizenden voetbalwedstrijden worden gespeeld die sportief verlopen.

Na wat aarzelingen heeft de KNVB adequaat gereageerd door het amateurvoetbal volgend weekeinde stil te leggen en de profs na een minuut stilte met een rouwband te laten spelen. Toch vindt Trouw dat alle profwedstrijden geen doorgang zouden moeten vinden. Maar werden alle Nederlandse scholen gesloten na de moord op conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College in 2004? En werden alle supermarkten in Nederland dichtgegooid nadat drugsverslaafde Anja Joos in 2003 door het personeel van een Dirk van den Broek-winkel werd doodgeschopt? Voetbal is natuurlijk een ideale zondebok.

Fifa-voorzitter Sepp Blatter heeft al zijn medeleven uitgesproken en ter verdediging van zijn sport opgemerkt dat 'voetbal een spiegel is van de samenleving'. Maar ook dat is niet helemaal waar. Als voetbal echt de spiegel van de straat was, dan zouden er bijna elke speldag doden of zwaargewonden vallen.

Gisteren in zijn commentaar, volgde de Volkskrant deels een ander pad en had het over 'een harde straatcultuur in achterstandswijken': "Jongens die maatschappelijk weinig kansen hebben, laten zich gelden door intimidatie, machogedrag en geweld. In veel gevallen, maar zeker niet altijd, zijn zulke jongens van allochtone afkomst." Dit geldt voor het geval Almere waar de daders van allochtone afkomst zijn en de drie andere zaken die ik eerder heb genoemd. Onmiskenbaar waar: Nederland heeft te maken met een nieuwe lichting jonge heethoofden uit uitheemse culturen die denken dat 'respect' alleen met schoppen en slaan kan afgedwongen worden. Ik begin liever een open discussie hierover dan uitsluitend over voetbal.

Maar ik moet ook eerlijk zijn: nog hoger in de top van traumatiserende drama's liggen de aanslag op Koninginnedag (2009, 8 doden) en de massamoord in Alphen aan den Rijn (2011, 7 doden). De daders waren beide blanke mannen met onmiskenbaar Nederlands klinkende namen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden