Voetbalclubs eredivisie rebelleren openlijk tegen KNVB

Op de dag dat voorzitter Michael van Praag een gevoelig verlies leed in de strijd om het voorzitterschap van de Uefa, moest de KNVB gisteren nog een forse tik incasseren. De clubs uit de hoogste afdeling, verenigd in de Eredivisie CV, lieten tijdens een informeel overleg met de voetbalbond weten dat een meerderheid geen vertrouwen meer heeft in de raad van commissarissen van de KNVB. Dit naar aanleiding van de procedure rond het vertrek van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal en de daaropvolgende interne benoeming van competitieleider Gijs de Jong als zijn opvolger.

Het steekt de clubs dat De Jong zonder enig overleg als nieuwe directeur uit de hoge hoed werd getoverd. Ook zijn er zorgen over de koers en de toekomst van het betaalde voetbal in Nederland. Niet iedereen is overtuigd dat het rapport 'Winnaars van Morgen', dat door technisch manager Jelle Goes is samengesteld, de handvatten biedt die het Nederlandse voetbal nodig heeft om uit de crisis te komen.

De KNVB ligt de laatste tijd zwaar onder vuur waar het gaat om het beleid rond Oranje. Het missen van het EK, de plotse aanstelling van technisch directeur Hans van Breukelen, het weinig chique vertrek van Guus Hiddink als bondscoach, het gebrek aan loyaliteit bij de assistent-bondscoaches Dick Advocaat en Marco van Basten en het - bij de internationals verkeerd gevallen - besluit om afscheid te nemen van teammanager Hans Jorritsma hebben de bondsbestuurders binnen korte tijd het aanzien gegeven van een groep incompetente beleidsbepalers die werkelijk iedereen tegen de haren in wil strijken. De val van Bert van Oostveen was hier het directe gevolg van, maar het is de clubs blijkbaar nog niet genoeg.

Als reactie op de openlijke rebellie heeft de KNVB inmiddels de benoeming van De Jong opgeschort. "We weten allemaal hoe het werkt", liet directeur-bestuurder betaald voetbal Jean-Paul Decossaux weten. "Er moet draagvlak zijn bij de clubs, onze leden. We vinden het daarom ook niet meer dan logisch dat we ons met de commissarissen beraden op de ontstane situatie. Daarbij willen we nadrukkelijk de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en de sectie amateurvoetbal betrekken. Het gaat immers om onze gezamenlijke toekomst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden