Update

Voetbalclub Veendam verdwijnt uit betaald voetbal

null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS

SC Veendam verdwijnt uit het betaald voetbal. Bewindvoerder Gerard Breuker liet maandag op een persconferentie in het stadion weten dat de club failliet is. De club uit de Jupiler League slaagde er de afgelopen weken niet in om een benodigd bedrag van minstens 1,1 miljoen euro bij elkaar te krijgen.

Veendam had 700.000 euro nodig om het huidige seizoen af te maken en kwam bovendien al zo'n 400.000 euro tekort op de begroting voor het komende voetbaljaar. 'Al met al was dit voor hoofdsponsor Koos Gjaltema en zijn mede-sponsoren te veel om nog meer te investeren', zei Breuker. 'De afgelopen 2 weken is gebleken dat er ook geen financier te vinden is die dit bedrag kan of wil financieren. Welbeschouwd is dat ook niet zo verbazingwekkend, omdat we er daarmee nog niet zijn.'

Veendam heeft nog diverse schulden open staan.

null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS

Op verzoek van de bewindvoerder heeft de rechtbank maandagochtend om 11.15 uur Veendam officieel in staat van faillissement verklaard. De clubleiding heeft acht dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het uitgesproken faillissement. In mei 2010 werd Veendam ook failliet verklaard, omdat de club toen 700.000 euro tekort kwam. Daarna kwam alsnog een reddingsplan van de grond, waardoor de club werd gered.

Breuker heeft dit keer nauwelijks hoop op een wonder. 'Toen was het klimaat qua sponsoring heel anders, toen stonden mensen op die wat minder waren getroffen door de crisis. Nu heeft die hier in het noorden ook toegeslagen. Ik sluit een wonder niet uit, maar is het reëel om te verwachten dat het vandaag nog 30 graden Celsius wordt buiten?'

De ploeg van trainer Gert Heerkes staat op de tiende plaats van de Jupiler League met 35 punten uit 25 duels. De KNVB zal na het verstrijken van de beroepstermijn de licentie van Veendam intrekken. De Jupiler League telt dan nog 16 clubs, aangezien AGOVV eerder dit seizoen ook al uit de competitie verdween.

Het georganiseerde voetbal in de Oost-Groningse stad begon in 1894, onder de naam 'Look-Out'. In 1909 ging de club echter de naam Veendam dragen. De Groningse voetbalclub was in 1989 voor het laatst actief op het hoogste niveau.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden