Voetbalclub liet forse steken vallen

In de wedstrijd tegen Ajax stapelde FC Groningen fout op fout. De club had de ’sfeeractie’ van de supporters nooit mogen toestaan.

Voetbalclub FC Groningen is ernstig tekortgeschoten bij het in goede banen leiden van de ’sfeeractie’ die op 13 april leidde tot branden in het Euroborg-stadion.

Dat concludeert het Auditteam Voetbalvandalisme na een onderzoek naar de gang van zaken. Bij de branden vóór de wedstrijd tegen Ajax raakten 28 mensen gewond. De club was slecht op de hoogte van de supportersactie om 15.000 rollen toiletpapier op het veld te gooien. De actie was bedoeld als ludiek protest tegen het vertrek van Groningen-spelers naar Ajax. Communicatie met gemeente, brandweer en politie was er nauwelijks. De brandweer werd te laat gealarmeerd en de ontruiming van het stadion verliep chaotisch. Op de brandveiligheid van het –splinternieuwe– stadion blijkt ook veel aan te merken.

Het is niet duidelijk of het rapport gevolgen heeft voor alle falende functionarissen. Met name de veiligheidscoördinator van FC Groningen heeft forse steken laten vallen. Volgens het auditteam onder leiding van oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart was FC Groningen meer gespitst op het voorkómen van rellen tussen supporters dan op de veiligheid in en om het stadion.

Zo kon het gebeuren dat de supportersactie alleen bekend was bij de veiligheidscoördinator van de club. Die had bovendien geen idee van de omvang van de actie, ondanks dat de 15.000 wc-rollen al vier dagen voor de wedstrijd in het stadion stonden. De coördinator dacht het opruimen van de rollen te kunnen overlaten aan zes medewerkers en nam verder nauwelijks maatregelen om brand te voorkomen of snel te blussen.

Tegen de afspraak in is de brandweer pas zeven minuten na het ontstaan van de eerste branden gewaarschuwd. Het publiek is daardoor in gevaar gebracht, aldus het auditteam. Dat geldt ook voor het ontbreken van een besluit om het stadion te ontruimen en het niet kunnen openen van een vluchtdeur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden