Voetbalclub helpt fan van bierbuik af

Supporters met overgewicht kunnen de extra kilo's via de voetbalclub te lijf gaan. FC Groningen, Vitesse, ADO en PSV beginnen na de zomer met het programma Eurofit. Mick Duzink, manager maatschappelijke projecten van FC Groningen, vertelt.

Wat is Eurofit?

"Het programma komt oorspronkelijk uit Schotland. Vijftien profclubs in Engeland, Noorwegen, Portugal en Nederland zetten het nu ook uit bij hun supporters. Het programma duurt twaalf weken, de Vrije Universiteit onderzoekt de effecten. Zijn de deelnemers afgevallen? Hebben ze meer conditie? Hebben ze hun leefstijl aangepast? Het gaat om bewegen en gezonde voeding. We zoeken tachtig mensen per club, mannen in de leeftijd van 30 tot 65 met een BMI van 27 of daarboven. De ene helft doet een jaar mee, de andere helft is controlegroep. Na een jaar doet de controlegroep het programma ook. Beetje wandelen, rennen, een partijtje voetbal, misschien walking voetbal. Het is laagdrempelig, het moet ook leuk zijn hè. Dat het alleen voor mannen is, heeft met het onderzoek te maken. Als het bewezen effectief is, komt er misschien ook iets voor vrouwen, en voor kinderen."

Hoe gaat de selectie? Kijken jullie op de tribunes rond naar mensen met een dikke pens?

"Wij zitten al voor de helft vol. Mensen willen graag iets doen via hun cluppie, ze willen daar graag bij horen. Dat is de kracht van een voetbalclub. De categorie 30 tot 65 is lastig te bereiken, maar naam en logo van de club helpen bij het over de streep trekken."

Ga je naar het voetbal voor je lol, bemoeit de club zich met je uiterlijk. Dat gaat wel ver.

"Het is geen bemoeien. Het is aanreiken. We vinden het belangrijk ons maatschappelijk in te zetten. Wij kijken nu ook wat we kunnen met een issue als eenzaamheid. Wij gaan niet tegen de supporters zeggen: Gôh, wat ben je dik, nu moet je meedoen. We zeggen: Moet je luisteren, we hebben een programma dat vrijwillig en gratis is."

Dus geen stadionverbod als iemand afhaakt?

"Absoluut niet."

Voetballers zelf zijn ook wel eens te dik. Wat voor aanpak heeft de club daarvoor?

"Eurofit heeft niks met profvoetballers te maken. We hebben het hier echt over mannen met een ander probleem. Te dikke voetballers bestaan niet. Als een speler van vakantie terugkomt met wat extra kilootjes, dan zorgen de medische en technische staf er wel voor dat die speler weer fit wordt. Trainers met structureel overgewicht zie je wel eens. Zij zijn van harte welkom."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden