Voetbalclub Barcelona gestraft voor sjoemelen met kinderen. Of toch niet?

Beeld epa

De Spaanse voetbalclub Barcelona wordt gestraft voor het overtreden van de transferregels voor minderjarige voetballers. Het levert de club een zware straf op: een verbod om nieuwe spelers aan te trekken tot de zomer van 2015. De sanctie is opmerkelijk omdat niet helemaal duidelijk is wat Barcelona precies verkeerd heeft gedaan. Loopt het echt zo'n vaart en moet Barcelona zich zorgen maken? Chef Sport Henk Hoijtink geeft uitleg.

Gaat het verbod voor FC Barcelona er echt komen?
Dat hangt erom. Barcelona gaat eerst nog in beroep tegen de straf. De Engelse voetbalclub Chelsea kreeg in 2009 ook een transferverbod opgelegd en dat is met succes aangevochten. De club zou de Franse speler Kakuta onder druk hebben gezet om contractbreuk te plegen met zijn toenmalige club Lens.

Zijn deze zaken vergelijkbaar?

De gevallen zijn duidelijk anders. Het is daarom te simpel om te zeggen dat Barcelona ook wel onder de straf zal uitkomen omdat het net als Chelsea een grote club is met een batterij aan advocaten. Bij Chelsea ging het om een seniorspeler, bij Barcelona om tien jeugdspelers. Chelsea heeft destijds een schadevergoeding betaald aan Lens en dus min of meer schuld bekend. Ik kan me niet voorstellen dat in al deze afzonderlijke gevallen een compromis gesloten gaat worden.

Wil de Fifa hiermee een signaal afgeven?

Het is een zware straf. De Fifa laat hiermee zien dat het ernst is. De voetbalbond benadrukt dat er regels zijn waar clubs zich gewoon aan te houden hebben. Hoewel ik geen andere voorbeelden weet van vergelijkbare gevallen, is dit een goede waarschuwing voor andere clubs. Al geeft de Fifa niet heel duidelijk aan waar Barcelona precies de fout in is gegaan.

Barcelona beweert dat de regels van de Fifa het geroemde model van hun jeugdopleiding in gevaar brengt. Snijdt dat hout?

Die opmerking begrijp ik niet, het is clubpraat. De regels van de Fifa zijn duidelijk en daar kun je de jeugdopleiding vervolgens op instellen. Het is niet zo dat clubs hierdoor geen jonge spelers meer kunnen halen. Spelers jonger dan achttien jaar mogen wel naar een club komen maar geen contract tekenen. Vaak wordt ouders een baan aangeboden. Als dat niet zou mogen dan had een club als Chelsea allang een transferverbod gekregen.
Welke invloed heeft het op de club als het verbod in stand blijft?
Het levert FC Barcelona aanzienlijke reputatieschade op. De club heeft toch gesjoemeld met kinderen. Barcelona zal ongetwijfeld met zwaar geschut komen om het verbod ongedaan te maken.

Vallen er gaten in de selectie?

Sportief zijn de gevolgen te overzien. Het enige punt in de selectie waar het zou kunnen wringen is bij de doelman. Victor Valdes is al in de nadagen van zijn carrière en bovendien ernstig geblesseerd geraakt. Barcelona wil graag een nieuwe keeper en dat zou dan niet kunnen. Verder zijn er genoeg andere spelers die het kunnen opvangen.

 
De Fifa laat hiermee zien dat het ernst is.
Chef Sport Henk Hoijtink
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden