Voetbalbond wil miljoenen aan steekpenningen terug

Zuid-Afrika heeft 10 miljoen dollar aan steekpenningen betaald om zich van stemmen te verzekeren bij de toekenning van het WK in 2010. Dat zegt de Fifa in een vordering die is ingediend bij een Amerikaanse rechtbank. Voor dat bedrag moesten Jack Warner, Chuck Blazer en een onbekend derde lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond hun stem aan Zuid-Afrika geven.

Warner nam al in 1992 steekpenningen aan van Marokko dat toen in de race was voor het WK van 1998. Marokko benaderde Blazer, voorman van de Concacaf, de voetbalbond van Midden-Amerika en de Cariben, en de Caribische voetbalbond CFU, voor de stemming van 2010 opnieuw. Warner verkocht volgens de Fifa ook zijn stem voor de verkiezingen voor het Fifa-voorzitterschap in 2011, aan Mohamed Bin Hammam. Beide mannen werden later geschorst.

Volgens een lijst die in de vordering van de wereldvoetbalbond is opgenomen, heeft de Amerikaanse voetbalbaas Blazer bijna 5,4 miljoen dollar (4,9 miljoen euro) aan schade veroorzaakt sinds 2004. Ook anderen hebben de Fifa miljoenen gekost, zoals de Guatamalees Rafael Salguero (voorlopig bedrag 4,6 miljoen euro), Jack Warner uit Trinidad en Tobago (vier miljoen) en de Braziliaan Ricardo Teixeira (3,2 miljoen). In totaal denkt de Fifa sinds 2004 voor zeker 25 miljoen euro het schip in te zijn gegaan door de corruptie van de voetbalbazen. De bond wil niet alleen de steekpenningen terug, maar ook loon en bonussen.

De Amerikaanse justitie heeft tientallen voetbalbazen en marketeers aangeklaagd vanwege de grootschalige omkoping, waarmee in totaal zeker 130 miljoen euro gemoeid was. De 41 voetbalbazen van wie de Fifa nu geld wil zien, namen steekpenningen aan van marketingbedrijven. Die kregen in ruil sponsorcontracten of uitzendrechten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden