Voetbalbond laat MVV-zaak aan justitie over

Van een onzer verslaggevers MAASTRICHT - Het bestuur van de KNVB stelt voorlopig geen onderzoek in naar de beschuldiging dat eredivisieclub MVV aan het slot van het seizoen '90 - '91 spelers van FC Utrecht heeft omgekocht.

Met de omkopingsaffaire, die de van fraude verdachte MVV-administrateur in zijn verhoren met de justitie en de FIOD heeft aangekaart, zou een bedrag van bijna 20 000 gulden gemoeid zijn geweest. MVV en FC Utrecht speelden destijds op de laatste speeldag gelijk (1-1), voor de Maastrichtenaren juist voldoende om degradatie te ontlopen.

KNVB-woordvoerder drs. R. de Leede zegt dat de bond niet anders kan dan de kwestie voor rekening van justitie te laten. “Concreet weet de KNVB van niets. Alle informatie waarover de bond beschikt, is afkomstig van de media. Pas als de rechter uitspraak heeft gedaan, kunnen wij nagaan of het noodzakelijk is zelf stappen te ondernemen.”

FC Utrecht, dat in de periode van de vermeende omkoping werd geleid door het huidige sectiebestuurslid van de KNVB Th. Aalbers, ontkent de beschuldigingen. De spelers alsmede de toenmalige oefenmeester Ab Fafie zeggen evenmin iets te weten over het 'verkopen' van hun wedstrijd. Of justitie en de FIOD spelers en/of bestuurders van FC Utrecht hebben gehoord danwel als verdachte verhoord, wil de Maastrichtse persofficier mr. J. Nabben niet zeggen.

Mr. J. Goumans, de advocaat van MVV en tevens secretaris van de Raad van Beheer van de club, noemt de affaire 'absolute onzin'. De Raad heeft inmiddels contact gehad met wegenbouwer en oud-voorzitter van MVV, B. Lieben. Hij zou, aldus de administrateur, een rol hebben gespeeld bij de wijze waarop de FC Utrecht-spelers werden betaald. “Ook Lieben zegt dat de beschuldigingen complete nonsens zijn”, aldus mr. Goumans. “De administrateur beweert dat geld, bestemd voor de aanleg van een parkeerplaats bij het stadion, zou zijn aangewend om Utrecht-spelers te betalen. Maar er ligt wel degelijk een parkeerplaats.”

De vier MVV-bestuursleden die zaterdag werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een zwart geldcircuit binnen hun club, blijven voorlopig in de cel. Hun verblijf daar is voor maximaal twee maal 24 uur verlengd. Ook de eerder aangehouden directeur van MVV zit nog vast. Hij zwengelde de zwart geld-affaire onlangs zelf aan met de aangifte tegen de van fraude verdachte administrateur. Deze sloeg vervolgens terug met zijn voor MVV zeer belastende verklaringen.

Volgens de club zou de man 450 000 gulden hebben verduisterd. Zelf geeft hij toe 264 000 gulden te hebben achtergehouden, aanzienlijk minder dan de club doet voorkomen. Voor MVV was deze fraude in oktober aanleiding om conservatoir beslag te laten leggen op de bezittingen van de administrateur. De deurwaarder kwam vervolgens gisteren zijn woning in Ulestraten leeghalen. MVV hoopt nu met een openbare veiling van de goederen een deel van het verduisterde geld terug te zien.

Dat MVV de fraude pas opmerkte, toen er een bedrag van 4,5 ton was verdwenen, noemt mr. Goumans verklaarbaar. “Alleen al bij MVV-Ajax in september heeft de administrateur 90 000 gulden verduisterd. Het ging dus telkens om grote bedragen, die hij bovendien boekhoudkundig verantwoordde.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden