Opinie

Voetbalbenen

Volgens manlief heeft onze zoon voetbalbenen. Dat zag hij al drie minuten na de geboorte. Ik had op dat moment eerlijk gezegd andere zorgen. Maar mijn man heeft er kijk op. Het eerste woordje dat onze zoon uitkraamde was inderdaad niet ‘mama’ maar ‘bal’.

Zonder enige kennis van zaken zag zelfs ik dat hij daar op zijn tweede inderdaad al best behendig mee was. Ik besteedde er geen aandacht aan. Ik moest er eerlijk gezegd niet aan denken wekelijks richting een winderig voetbalveld te fietsen. Dus als er gevoetbald moest worden, leek mij dat een mooie taak voor de ontdekker van dit aanstormende talent.

Mijn man zocht een aanstellerige, elitaire voetbalclub uit met kroonluchters en pluche in de kantine en veel oudprofs met blonde voetbalvrouwen langs de lijn. Hij wilde alleen maar het beste voor zijn jonge talentje. Slechts een strenge ballotage stond nog tussen onze zoon en een schitterende voetbalcarriere in. Geen enkel punt volgens mijn man, die zo zijn netwerkjes heeft. Helaas had hij buiten de onwillige moeder gerekend.

Ik ken mijn man. En zijn onregelmatige baan. Ondanks de keiharde onderhandelingen vooraf, zal ik regelmatig langs de lijn staan. Dan wil ik bij een club zijn waar ik niet al te schril afsteek. Ik schreef me daarom in voor de voorlichtings- tevens aanmeldavond van een wat bescheidener vereniging.

In een bouwvallige kantine trof ik een groepje vaders en de coach. Ik roerde in mijn thee en begreep dat ik honderdvijftig euro moest neertellen voor dertig woensdagmiddagen voetbal. Prijzige deal leek me, maar ik legde het geld op tafel en maakte aanstalten te vertrekken. Plots ving de coach mijn blik. ,,De vereniging, dat ben jíj’’, riep hij. Er moesten bardiensten gedraaid, kantines geveegd, trainingen gecoacht, uitwedstrijden gereden en lijnen gekrijt. Zonder mijn blik los te laten, begon de coach een tirade over verwende ouders zonder verenigingsgevoel die maar dachten overal vanaf te zijn met het neertellen van een paar euro’s. Van schrik zei ik dat ik het vast leuk doe achter de bar.

Mijn man is overigens dieptevreden met mijn ingreep. Hij liep de eerste de beste training een prinses, haar zoontje en een halve hofhouding aan goed gestylde vriendinnen tegen het lijf. Als zij wat geld in de zaak steekt, hebben wij binnenkort ook kroonluchters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden