Voetbalbabbel

De huisregel van Voetbal Insite is dat Johan Derksen altijd gelijk heeft.

Hoe zit het tussen Van Nistelrooy en Van Basten? Gaat Lazovic weg bij Vitesse? Mag Van Gaal kritiek geven op de bondscoach? Dat zijn zeer belangwekkende zaken en daarom worden ze dan ook wekelijks op drie, vier netten besproken. Zondags heb je ‘Studio Voetbal’ bij de NOS en ‘De Wedstrijden’ op Tien. Maandag is er ‘Voetbal Insite’ op RTL 7 en vrijdag heb je sinds kort - voorafgaand aan een live-duel in de eredivisie - een babbelshow in de RTL-Boulevardstijl. Tussendoor wordt er dan nog eindeloos gekletst rond bekerwedstrijden, buitenlandse competities en interlandvoetbal.

De formule bij die voetbaltalkshows is overal ongeveer hetzelfde: een tafel, een presentator en een gast uit de voetbalwereld. Hele en halve deskundigen zijn dat, die meestal letterlijk en figuurlijk uit ‘het veld’ komen. De bekendste handelaar in voetbalmeningen is VI-hoofdredacteur Johan Derksen. Hij verkoopt zijn visie in de hoop dat ook zijn voetbalblad verkoopt. Dat lijkt nog te werken ook. Derksen wisselt zijn ongenuanceerde, maar heldere kijk op de voetbalwereld af met oervervelende stokpaardjes. Zo kan Cruijff geen kwaad doen en is de huisregel van het programma dat Derksen altijd gelijk heeft. Daar kon Hans Kraay senior destijds niet tegen (hij vertrok), maar de clowneske, voor Van Hanegem invallende Hans Kraay junior wel (vertrok die maar).

Sappige bijkomstigheid bij Voetbal Insite is dat Barbara Barend het programma leidt en door Derksen niet serieus wordt genomen. Het ziet er naar uit dat dit komt omdat zij vrouw is.

De Johan Derksen van de NOS heet Hugo Borst. De AD-columnist kan eveneens uitgesproken uit de hoek komen maar dankt zijn bekendheid ook aan zijn dandy-achtige voorkomen en zijn newsy instelling. Dat de meer ingetogen Youri Mulder erbij zit zorgt voor een prettig evenwicht. Toch is er ook hier een probleem met de gespreksleiding. Vaste presentator Jack van Gelder is te veel een allemansvriend, waardoor zijn mantel der liefde soms interessante gesprekken blokkeert. Ook stand-in Tom Egbers is de oplossing niet. Die is weliswaar een vlekkeloos presentator, maar beslist geen ordelijk discussieleider. En ook geen interviewer.

Eens kijken hoe dat bij Tien gaat.

In een studio die er uitziet als de binnenkant van een ruimteschip, had gespreksleider Humberto Tan de beschikking over Ruud Gullit, Jan Mulder en Frits Barend. Dat combineert goed omdat Mulder het vuurtje opstookt, Gullit daar vervolgens tegenin gaat en Barend ongeveer in het midden gaat zitten.

Toen het erover ging of Van Gaal nu wel of geen kritiek mocht hebben op bondscoach Van Basten, zei Gullit: ,,Als ik het zelf niet beter heb gedaan, hoe zal ik het dan in mijn hoofd halen om commentaar op een ander te geven?” Dan moet je net Jan Mulder hebben: ,,Daar krijg je voor betááld!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden