Voetbal / Vreven niet eerste die valt over instelling Vitesse

Stijn Vreven heeft spoedarbitrage aangevraagd tegen Vitesse. De Belgische verdediger wil zijn plek in de A-selectie terug.

Vreven moest zich na een verbale botsing met de Arnhemse clubleiding, na een paar dagen vrijaf, dinsdag melden op de training van Jong Vitesse. „We willen via de arbitragezaak afdwingen dat Vreven weer bij de A-selectie komt, op straffe van een boete of een dwangsom”, zei advocaat Jan Kabalt eerder.

Vreven kreeg vorige week van de clubleiding te horen dat hij niet langer welkom is in de hoofdselectie van de Arnhemse club. Na openlijke kritiek van de speler zou de situatie onwerkbaar zijn. Vreven heeft nog een contract tot medio 2007 bij de Arnhemse club.

„Ik heb het vorige week nog meegemaakt met Kevin Bobson”, verklaarde Kabalt. „Die traint nu ook weer met het eerste van Willem II mee, zonder dat de zaak gediend had. De club had de maatregel al voor die tijd teruggedraaid. Als ze bij Vitesse slim zijn, laten ze het niet op die arbitragezaak aankomen.”

Vreven uitte kritiek op de instelling van veel van zijn jonge ploeggenoten. Ook zette de 32-jarige Belg vraagtekens bij hun beroepsernst. Twee weken geleden werd de routinier gewaarschuwd, een paar dagen later herhaalde hij zijn kritiek op tv. Voor trainer Edward Sturing was dat de druppel: „Het moet een keer ophouden”, zei hij. „We hebben het gevoel dat dit niet meer goed komt”, zei manager Jan Streuer.

Vreven botste ook in zijn vier jaar bij FC Utrecht regelmatig met de clubleiding. De Belg heeft het hart op de tong en laat zich bij het spuien van kritiek niet afschrikken door huisregels. „Ik vertel de waarheid. Niets meer en niet minder. Altijd. Ook als trainers en medespelers dat niet leuk vinden”, zei hij eerder.

De waarheid mag bij voetbalclubs niet op straat komen te liggen, maar moet binnen de kleedkamer worden besproken. „Het gaat er niet om of Stijn gelijk heeft‿ Natuurlijk heeft hij gelijk. Maar het gaat erom dat we met z’n allen hebben afgesproken kritiek binnenshuis te houden”, zegt ploeggenoot Peter van den Berg voorzichtig. „Ik wil en kàn er verder niets over zeggen. Er is al te veel over gezegd. Het is doodzonde dat we zijn gedrevenheid zullen moeten missen.”

De kritiek is geen publiek geheim of iets wat volledig nieuw is. Jan van Halst verruilde vier seizoenen geleden Ajax voor Vitesse in de hoop daar mooie laatste jaren te beleven. Na een paar maanden leverde hij zijn contract in. Hij had zich gestoord aan de sfeer, aan al die mooi- weer-voetballers, aan de gemakzucht.

Vitesse trok met Bert Konterman een nieuwe routinier aan. Konterman ergerde zich eveneens aan de clubcultuur, botste op dezelfde problemen en ging eveneens na een moeizaam seizoen vervroegd met pensioen. Ook hij had zijn plezier in Arnhem verloren, ook hij leverde zijn contract in.

Bij Vitesse werden de afgelopen jaren eerst Mike Snoei en toen Sturing van jeugdtrainer gepromoveerd tot hoofdcoach. Bij de selectie kregen zij te maken met veel spelers uit de eigen opleiding. Maar als jeugdtrainer ga je anders om met je spelers dan als coach van profvoetballers.

Voor die spelers gelden dan natuurlijk ook andere omgangsnormen. Daar gaat het de afgelopen jaren fout, zo merkten Van Halst, Konterman en Vreven op. Eerst intern. En toen er met hun kritiek niets gebeurde, vertelden ze het openlijk. Twee van hen trokken hun conclusies en stopten, de Belg voetbalt binnenkort ongetwijfeld ergens anders. En Vitesse‿ Dat moddert verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden