voetbal / Ontslag Adelaar lijkt pas begin van ellende bij ADO

Het vertrek van trainer Frans Adelaar is een logisch gevolg van de misdragingen van de ADO-supporters. Onderzoeken van de KNVB en de gemeente Den Haag, en een ruzie met de hoofdsponsor maken de malaise voor de Haagse club compleet.

door Bart Zuidervaart

De ADO-trainer (45) – sinds juli 2004 werkzaam in het Zuiderpark – had zich ernstig bedreigd gevoeld, zei hij gisteren op een persconferentie. Ruim honderd supporters van de harde kern van de eredivisieclub namen zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse bij een 0-3 stand bezit van het veld om vervolgens verhaal te halen bij coach Adelaar. De Haagse club presteert dit seizoen ronduit slecht en staat onderaan.

Adelaar verschool zich zondag in de dug-out. „De supporters konden kennelijk niet bij mij weg worden gehouden. Ik heb natuurlijk wel te maken met mijn eigen veiligheid. Zo kon het niet langer.”

Volgens aanvoerder Stijn Vreven waren vooral de bedreigingen richting zijn familieleden, zondag op de tribune, doorslaggevend.

Het vertrek van Adelaar was na de wandaden van de fans ook in de ogen van de club onvermijdelijk. Zondag werd nog gezegd dat de functie van Adelaar niet ter discussie stond. Een dag later koos de club voor de gemakkelijkste weg. Tegenover de woedende aanhang moest er iemand geslachtofferd worden. De clubleiding zal op zoek moeten naar een opvolger, hoewel dat volgens directeur Piet van der Pol niet makkelijk zal zijn. „Ik denk niet dat veel trainers op dit moment staan te trappelen om bij de club aan de slag te gaan.”

Het ontslag is slechts een deel van de schade die de bestormers van het veld hebben veroorzaakt. De KNVB is een tuchtrechtelijk onderzoek gestart en de gemeente Den Haag kijkt of supporters zich buiten het stadion hebben misdragen. Hoofdsponsor DSW laat de naam van het shirt verwijderen, omdat volgens directeur Chris Oomen de verbintenis slechts negatieve aandacht oplevert. „Wij willen niet geassocieerd worden met agressie en mensen die niet tegen hun verlies kunnen, zoals nu gebeurt”, zegt de directeur.

ADO Den Haag likt de wonden. Volgens een woordvoerder worden de fans die het veld betraden ’allemaal opgespoord en op een passende manier gestraft’. „Daar valt uiteraard een stadionverbod onder”, zegt hij. De club kan verder slechts wachten op maatregelen van de KNVB. Puntenaftrek is denkbaar. ADO heeft er slechts vijf. Degradatie zou rampzalig zijn, aangezien de club vanaf volgend seizoen in een nieuw en groter stadion speelt.

Voor Jan Reker, de directeur van de trainersvakbond CBV (Coaches Betaald Voetbal), is het vertrek van Frans Adelaar ’onaanvaardbaar’. „Het is vreselijk dat een stel klojo’s de boel bij een in potentie prachtige club verziekt. Het is tuig van de richel dat keihard moet worden aangepakt. Een stadionverbod met meldingsplicht en een heropvoedings-programma voor deze hooligans zouden een oplossing kunnen bieden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden