Voetbal is, of je dat nu gek vindt of niet, groot nieuws

In het voormalige voetbalprogramma ’De Wedstrijden’, van het ter ziele gegane Talpa, hanteerden ze het principe van ’het lekkerste het laatst’. Ze begonnen hun uitzendingen niet met de grote wedstrijden, die waaraan Ajax, Feyenoord en PSV deelnamen, maar met minder belangrijke duels. Zo werd je als voetballiefhebber gedwongen om naar de kleine jongens te kijken alvorens de grote jongens in beeld kwamen. Het werd een grandioze mislukking. De kijkers, gewend aan het first things first-principe van ’Studio Sport’, bleven massaal weg en droegen zo bij aan de ondergang van Talpa. Een goede, zij het dure les, die ons iets duidelijk maakt, namelijk dat voetbal geen divertissement is, geen aardigheidje, niet zomaar een esthetisch genoegen.

Een concertpianist begint zelden met zijn hoofdwerk, maar met een eenvoudiger stuk, om zich als het ware een beetje warm te spelen. In afwachting van de Rolling Stones kijken we naar een voorprogramma met mindere goden die zich waar mogen maken. Maar bij voetbal zijn we daarvan niet gediend. Daar moet het toegaan als in de wereld van het echte nieuws: het belangrijkste het eerst. Het journaal begint toch ook niet met de keutels – een neushoorn in diergaarde Blijdorp geboren, de verjaardag van Gerard Jolink –, maar met het hoofdnieuws – de aardbeving, het arbeidsconflict. Zo ook voetbal, dat dient het maatschappelijk belang. Je kunt dat ook zien aan de talloze praatprogramma’s erover. Het mondiale tennis, het nationale schaatsen; allemaal grote sporten, maar ze hebben geen wekelijkse praatprogramma’s waarin kenners aan het woord komen die de hele boel voor ons bijhouden en analyseren. Voetbal is, of je dat nu gek vindt of niet, groot nieuws.

Er zijn mensen die een week ziek zijn als hun club verloren heeft, wier kamers geheel en al gewijd zijn aan de successen van hun favoriete team. Ik kan daar niet goed bij, maar je moet het eigenlijk met de nodige cultuurrelativering zien: Als iemand in een derde wereldland zijn bootje kwijtraakt zeg je ook niet: dan koop je toch even een nieuwe. Echte voetballiefhebbers zijn een soort derdewereldburgers, hun belang lijkt misschien futiel, maar dan kijk je toch heus verkeerd. En dat doet dus ook voetbal met de serieuze, nadenkende mens: het leert je blik relativeren, alsof je door Mali reist of een tentenkamp in Mongolië bezoekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden