’Voetbal gaat wel eens voor het schoolwerk’

Volleybalster Anne Buijs (18) en voetballer Abdelhak Nouri (12). (FOTO WERRY CRONE, TROUW)

Er zijn meer scholen nodig voor jonge topsporters , vindt het ministerie van onderwijs. Het Calandlyceum in Amsterdam heeft een speciaal programma voor ’echte toppertjes’.

Abdelhak Nouri (12) lacht verlegen zijn beugel bloot. „Het is toch de droom van ieder kind om bij Ajax te voetballen”, zegt hij. De scholier uit Amsterdam-West maakt die droom waar: hij speelt al vijf jaar bij de topclub, inmiddels in de D1.

De kleine middenvelder zit op het Pieter Calandlyceum in Amsterdam-Osdorp, een gewone scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo met 1800 leerlingen, die een aparte afdeling heeft voor topsporters. Zij volgen een individueel aangepast onderwijsprogramma, zodat ze naar het buitenland kunnen voor toernooien en vooral heel veel kunnen trainen.

Abdelhak, leerling in de vmbo-t-klas, wordt vier keer per week opgehaald om op het Ajaxterrein eerst huiswerk te maken en vervolgens te trainen. Ook Nigel de Jong, nu de best betaalde Nederlandse voetballer en speler bij Manchester City, zat ooit op het Caland, weet hij.

Er zijn op dit moment 29 Loot-scholen, wat staat voor Landelijk overleg onderwijs en topsport. Zij bieden met succes de mogelijkheid om topsport met voortgezet onderwijs te combineren. Op de Olympische Winterspelen in Vancouver doen liefst zes sporters mee die dit programma volgden, onder wie schaatsers Ireen Wüst en Sven Kramer. Het ministerie meldde deze week dat er zes Loot-scholen bijkomen.

Op het Calandlyceum zitten 130 topsporters. Veel sporten zijn vertegenwoordigd: van zwemmen tot tennissen of hockey. Een kleine groep woont intern: zij slapen in een flat naast de school. „De flat kreeg de bijnaam pretflat”, vertelt studiebegeleider Kees van Nuland. „Het liep daar niet zo goed. Leerlingen gingen te laat naar bed, kwamen moe op school. Nu komen er mentoren die ook in de flat wonen.”

Wie voor topsport kiest, kan zich weinig permitteren, erkent ook de andere studiebegeleider Mark Hilberts. „Roken en drinken doen deze leerlingen niet, hooguit één biertje op een kampioensborrel.”

Caland-leerlinge Anne Buijs is 18 jaar en een van de grote Nederlandse volleybaltalenten. Vorig schooljaar kon ze nauwelijks naar school, vertelt ze. Grote buitenlandse toernooien in onder meer Mexico en Polen hielden haar weg van de boeken. Ze wil daarom in twee jaar haar eindexamen vwo halen: vier vakken dit jaar en drie volgend jaar. Dat is het grote voordeel van een Loot-school, zegt Anne, ’dat dat kan’.

Abdelhak had geen geweldig Kerst-rapport. Voetbal gaat bij hem wel eens voor schoolwerk. De jonge Ajacied staat onder grote druk. „In mei heb je bij Ajax altijd een gesprek en dan hoor je of je het volgende seizoen door mag. Soms als ik thuis ben, denk ik er wel aan dat je een blessure krijgt ofzo.”

Rondhangen op straat, daar houdt hij niet van, zegt Abdelhak. „Als ik thuis ben, ga ik liever rusten, beetje op de bank liggen en tv kijken.”

Het komt wel goed met hem, zeggen zijn studiebegeleiders. De overgrote meerderheid van de Loot-leerlingen verlaat de school met een diploma. Kees van Nuland: „Deze leerlingen zijn echte toppertjes.” Mark Hilberts: „Ze zijn gewend onder druk te presteren, dat maakt dat ze uiteindelijk gemiddeld het eindexamen beter doen dan de andere leerlingen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden