voetbal analyse / Grenzen werden al veel eerder overschreden

Het was slechts een kwestie van tijd totdat de KNVB weer eens wakker geschud zou worden door een gestaakt duel.

Scheidsrechter Bossen leek gisteren in het Haagse Zuiderpark niet anders te kunnen, nadat boze ADO-aanhangers bezit van het veld hadden genomen, maar er waren de afgelopen weken veel arbiters die duels hadden moeten stilleggen.

Het was de twaalfde keer dat een duel uit het betaald voetbal werd gestaakt. Voor de vijfde keer was ADO Den Haag daarbij betrokken. Het is dus geen toeval dat het in het Zuiderpark gisteren tegen Vitesse weer eens fout ging. Maar in Den Haag mogen ze zich ook best beklagen over klassejustitie. Feyenoord – Ajax had onlangs volgens de richtlijnen van de KNVB stilgelegd moeten worden. Dat werd niet aangedurfd, uit vrees voor 45.000 boze fans. Want hoe krijg je die zonder al te veel problemen netjes naar huis?

FC Utrecht – Ajax levert al jaren antireclame op voor het nationale voetbal. De meest walgelijke liedjes worden gezongen, en alleen de arbiters lijken ze niet te horen. Als de arbiter niet staakt, is er dus niets aan de hand, lijkt de heersende gedachte bij beleidsbepalers. Directeur Van Dop van Utrecht maakte het wat dat betreft heel bont. Hij sprak na de confrontatie van 1 oktober bijna trots van een ordentelijk verlopen duel.

Toen de KNVB een dag later toegaf dat er grenzen overschreden waren en dat het duel stilgelegd had moeten worden, erkende Van Dop schoorvoetend dat het gezang van de Utrechtse fans stuitend was geweest. Toen de bond de club vervolgens een niet eens zo hoge geldboete gaf, schreeuwde hij weer moord en brand. Zijn club had geen straf verdiend, durfde hij ineens te beweren.

Wangedrag op de tribunes, spreekkoren: niet alleen de clubs in de grote steden hebben er patent op. Onlangs werd RKC Waalwijk – Feyenoord ontsierd door oerwoudgeluiden richting donkere Rotterdamse spelers en racistische opmerkingen. Feyenoorder Boussaboun werd bij het warmlopen uitgemaakt voor fietsendief. Gestaakt werd er niet.

Veel spelers moesten het de afgelopen maanden ontgelden, arbiters deden alsof hun neus bloedde. Vrijdag onderbrak scheidsrechter Luinge Den Bosch – Dordrecht omdat hij zelf slachtoffer van scheldkanonnades was. Dat was ook niet zo consistent. Twee dagen later kon zijn collega Bossen niet anders dan staken.

Helemaal onverwacht kon het niet zijn, dat ontevreden fans in de 66ste minuut, bij een 0-3 achterstand tegen Vitesse, het veld opstormden. Ze hadden het een dag eerder ook al gedaan. Toen moest trainer Adelaar de training van de hekkensluiter in de eredivisie stilleggen.

Dat Bossen het duel moest staken zal ernstige gevolgen hebben. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB zal de tuchtrechtelijke organen vragen om zo spoedig mogelijk een onderzoek te beginnen.

Piet van der Pol, directeur van ADO Den Haag, reageerde geschokt. „Het is een vreselijke zaak. Gelukkig heeft niemand er fysieke gevolgen aan overgehouden, slechts de club lijdt imagoschade.” Aanvoerder Vreven kon zich de frustraties van de supporters wel voorstellen. „Ik kan best begrijpen dat je niet in hosannastemming bent als je een ADO-hart hebt. Maar dit helpt natuurlijk ook niet echt.”

Burgemeester Deetman van Den Haag liet gisteren weten het gedrag van de supporters „zeer te betreuren.” De burgemeester overlegt vandaag met het Openbaar Ministerie en de politie over maatregelen die tegen de fans worden genomen.

ADO wacht een fikse straf, nadat de KNVB eindelijk een keer ingreep. Niet omdat er gisteren ineens grenzen zijn overschreden. Dát was dit seizoen al veel vaker het geval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden