Voetafdrukken van kleine sauriërs in Nederland

Door het gebrek aan gesteenten aan de oppervlakte kent Nederland in vergelijking met onze buurlanden relatief weinig vindplaatsen van fossielen. Toch zijn er wel enkele plekken waar amateur-paleontologen op fossielenjacht kunnen.

Saskia Bosch

De makkelijkste manier om een miljoenen jaren oud fossiel in je handen te houden is een bezoek aan Cadzand. Omdat de laag met sediment uit het Eoceen hier dicht aan de oppervlakte ligt, spoelen op de stranden bij deze badplaats in Zeeuws-Vlaanderen dagelijks nieuwe fossiele haaientanden aan. Door het fossilisatieproces zijn de tanden donkergrijs tot zwart van kleur. De haaientanden zijn afkomstig van verschillende haaiensoorten en variëren daardoor van vorm en grootte. De kleinste zijn nauwelijks dikker dan een naald, maar zeer sporadisch worden er ook tanden gevonden van de 1,5 miljoen jaar geleden uitgestorven Megalodonhaai. Deze uitgestorven haai kon wel achttien meter lang worden en de tanden kunnen zo groot zijn als de hand van een volwassen man. De meeste vondsten kunnen gedaan worden na een flinke najaarsstorm. Maar ook in andere jaargetijden is er op het strand tussen het natuurgebied het Zwin en Nieuwvliet-Bad genoeg te vinden. Het beste moment om te zoeken is wanneer het net eb is geworden.

Een andere populaire vindplaats is de ENCI-mergelgroeve bij Maastricht. De groeve is de vindplaats van Nederlands bekendste fossiel: Bèr, een twaalf meter lange reuzenhagedis, die te zien is in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Wie met minder tevreden is, heeft hier een goede kans om fossiele schelpen, zee-egels en prachtige honingkleurige belemnieten uit het Krijt te vinden. Jaarlijks worden er door de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) enkele zoekexcursies georganiseerd. Deelnemers dienen lid te zijn van de Afdeling Limburg van de NGV en kunnen zich aanmelden via de NGV-site: www.geo.uu.nl/ngv/afdelingen/limburg/.

Niet ver van de ENCI-groeve is ook de kleinere groeve ’t Rooth opengesteld voor bezoekers, waar eveneens kalksteenfossielen te vinden zijn. Omdat deze groeve aanzienlijk kleiner is en druk wordt bezocht, ligt de vondstdichtheid hier beduidend lager. Maar wie geen fossiel mee naar huis kan nemen, zal hier in elk geval prachtige stukken vuursteen kunnen oprapen. Of je koopt voor een habbekrats fossielen in het winkeltje bij de ingang. De groeve is iedere zaterdag toegankelijk van 9 tot 12 uur. Van Paaszaterdag tot en met de laatste zaterdag in oktober is de groeve toegankelijk van 9 tot 16 uur. Meer informatie over groeve ’t Rooth is te vinden op de NGV-site: www.geo.uu.nl/ngv/

De bekendste vindplaats van ons land is de groeve bij Winterswijk. Het is de enige plaats in Nederland waar de bij paleontologen geliefde 240 miljoen jaar oude Muschelkalk-laag aan de oppervlakte ligt. De groeve Winterwijk biedt een veelheid aan fossielen en mineralen. Met enig geluk zijn hier voetafdrukken van kleine sauriërs te vinden. Daarnaast zijn er fossiele schelpafdrukken, botten van sauriërs en visresten te vinden en mineralen als pyriet (bekend als kattengoud of gekkengoud), coelestien en calciet. Dit jaar zijn er op de eerste zaterdagen van september, oktober en november tussen 9 tot 16 uur open dagen in de groeve. Het dragen van een veiligheidshelm is verplicht en kinderen moeten minstens acht jaar oud zijn. De entree is gratis, maar bezoekers moeten zich voor de open dagen wel schriftelijk aanmelden. Het formulier kan gedownload worden via de site van de afdeling Winterswijk van de NGV: www.geo.uu.nl/ngv/afdelingen/winterswijk.Op de site is ook informatie te vinden over de excursies die de afdeling Winterswijk organiseert. Dit jaar staat er nog een excursie gepland voor 21 augustus. Geïnteresseerden kunnen zich daarvoor schriftelijk opgeven bij W. Peletier, Zuilenesstraat 11, 7101 BA in Winterswijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden