Voedselprijzen breken record van 2008

Een vogel gaat er met een vis vandoor in de haven van Mumbai. Voedselprijzen in India zijn 'onacceptabel hoog', vindt ook de regering. (FOTO REUTERS) Beeld REUTERS
Een vogel gaat er met een vis vandoor in de haven van Mumbai. Voedselprijzen in India zijn 'onacceptabel hoog', vindt ook de regering. (FOTO REUTERS)Beeld REUTERS

De voedselprijzen in de wereld zijn in januari naar recordhoogte gestegen. De voedselindex van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) staat nu hoger dan in de zomer van 2008 tijdens de vorige voedselcrisis.

Vooral graan, suiker en olie zijn duurder geworden. Het is de zevende maand op rij dat de voedselprijzen stijgen. De FAO Food Price Index, die is gebaseerd op de gemiddelde prijzen van graan, vlees, suiker en oliezaden, kwam in januari uit op 230,7 punten. In december stond de index nog op 223,1 punten.

De graanprijzen zijn fors gestegen na de onrust in Tunesië, Egypte en Jordanië. Maar ook de droogte in gebieden bij de Zwarte Zee en in Argentinië en de hevige regenval in Australië leidden tot een prijsstijging.

In 2007 en 2008 zorgde een mengsel van hoge olieprijzen, een toenemende verbouw van biobrandstoffen, slecht weer en speculeren op de termijnmarkten ook al voor grote onrust in tal van landen. "Ik vind het opmerkelijk dat we sindsdien twee jaren met een goede voedselproductie hebben gehad en dat we toch niet in staat zijn gebleken om een buffervoorraad aan te leggen waarmee we de huidige prijsexplosie hadden kunnen voorkomen", aldus Wayne Gordon, een graan-analist bij de Rabobank in Sydney tegenover het persbureau Reuters.

De topman van de Wereldbank Robert Zoellick heeft de wereldleiders dringend geadviseerd om "voedsel bovenaan de agenda te zetten" en de noodzaak te onderkennen om een eind te maken aan de sterke prijsschommelingen. "We staan voor een brede trend van duurder wordende grondstoffen, inclusief voedsel," voorspelt Zoellick.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden