Voedselbanken in veel regio's krijgen minder klanten

Vrijwilligers sorteren paprika's en andere groenten bij een voedselbank. Beeld anp

Voor het eerst in jaren is in delen van Nederland het aantal klanten van de voedselbank gedaald. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw. De afname vindt onder meer plaats in Noord-Holland, steden in Brabant, Twente en de Haaglanden.

De daling in deze regio's is een kentering. Vorig jaar nam de noodhulp aan gezinnen en alleenstaanden landelijk met 30 procent toe en begin dit jaar verwachtten de voedselbanken nog dat de vraag naar pakketten zeker niet zou afnemen. In 2013 kregen wekelijks 85.000 mensen een voedselpakket. "Prachtig als het klopt dat het links en rechts beter gaat", zegt Pien de Ruig, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken die vandaag een algemene ledenvergadering houdt. "Dit is nieuw voor mij."

Een daling is onder meer te zien in Brabant, in bijvoorbeeld Bergen op Zoom, Roosendaal en Tilburg. In de laatste stad daalde de behoefte naar 450 kratten per week, zo'n 20 procent minder dan begin januari. Ook in Noord-Holland nam het aantal klanten af. Bij voedselbank Zaanstreek, van oudsher groot, met een kwart: van 400 afnemers naar 300 in een jaar. In Haarlem was sprake van een daling in een half jaar van 360 huishoudens naar 285, en in Amsterdam van 1785 afnemers in januari naar 1658 nu.

Elke zomer daalt het aantal afgenomen voedselpakketten tijdelijk, maar de distributiecentra kunnen de huidige forse daling - die al voor de zomer werd ingezet - niet verklaren. Verscheidene voedselbanken denken dat de oplevende economie een belangrijke oorzaak is. Volgens bedrijfsleider Anga Veldhuizen van de Haarlemse voedselbank komt het voor "dat klanten ons bellen om te zeggen dat ze - na zes maanden tot anderhalf jaar - niet langer een pakket nodig hebben omdat ze weer een baan hebben, of omdat ze hun financiën weer op orde hebben."

Voorzitter Harry Kiwitz van de Tilburgse voedselbank en de Brabants-Zeeuwse banken, noemt het 'raadselachtig', omdat er ook signalen zijn dat de armoede toeneemt. Ook in Den Bosch en Haaglanden durft men niet te zeggen of de daling beklijft.

Er zijn nog wel voedselbanken waar de vraag oploopt, zegt het distributiecentrum Noordoost-Nederland, waar onder meer Friesland, Groningen en een stukje van Overijssel onder vallen. In Zuid-Limburg is er zelfs een wachtlijst van 300 huishoudens. Wel stelt bijvoorbeeld Leeuwarden dat de vraag naar pakketten minder hard groeit dan voorheen.

Mocht het aantal klanten bij de voedselbanken inderdaad structureel teruglopen, dan overweegt de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken de grens om in aanmerking te komen voor een pakket te verruimen. Nu is die grens 180 euro leefgeld per maand voor een alleenstaande. In totaal zijn er in Nederland 154 voedselbanken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden