Voedselautoriteit: verbied onverdoofde slacht

Een man zoekt schapen uit voor het Offerfeest. Beeld anp
Een man zoekt schapen uit voor het Offerfeest.Beeld anp

Het getrouwtrek over onverdoofde slacht gaat een nieuwe fase in. Het wetenschappelijk bureau van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept het kabinet in een vandaag gepubliceerd rapport op om de praktijk 'vanuit het oogpunt van dierenwelzijn' te verbieden.

Slachten zonder bedwelming leidt tot stress en pijn, vooral bij runderen, stelt het bureau. Vergeleken met schapen en geiten zijn runderen relatief lang bij hun positieven. "Voor het te slachten dier is het traag intreden van de dood een ernstige aantasting van het welzijn." Ook de apparatuur die bij onverdoofde slacht wordt gebruikt om runderen op hun rug te leggen zorgt volgens de NVWA voor ernstige stressreacties.

Het slachten van runderen moet wat het bureau betreft sowieso verder aan banden worden gelegd. Als er geen verbod komt, zou het kabinet op zijn minst moeten voorschrijven dat runderslacht pas mag beginnen als het dier 'geen tekenen van bewustzijn meer vertoont'.

In het rapport is onverdoofde slacht overigens een bijzaak. Het gaat vooral over de risico's bij het slachten van eenden, paarden en andere dieren met rood vlees.

Eerste Kamer dwarsboomde verbod
De adviezen zijn een opsteker voor de Partij voor de Dieren. Die liet afgelopen mei al weten dat ze werkt aan een wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofde slacht. Een eerder voorstel van de hand van de partij werd in 2011 aangenomen door de Tweede Kamer, maar sneuvelde een jaar later in de Eerste Kamer. Senatoren twijfelden onder meer aan de juridische deugdelijkheid van de wet.

Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) probeerde daarop de kou uit de lucht te halen door afspraken te maken met joodse en islamitische organisaties. Dat lukte: ze kwamen overeen dat er altijd een dierenarts aanwezig moest zijn en dat een dier nog hooguit veertig seconden na de halssnede bij bewustzijn mag zijn.

Dat de Partij voor de Dieren nu nog een poging wil wagen, heeft te maken met de veranderde stemverhoudingen: sinds de Statenverkiezingen begin dit jaar heeft de coalitie geen meerderheid meer in de Eerste Kamer. De partij hoopt dat die in haar voordeel werken. Of het kabinet de adviezen van de NVWA ter harte gaat nemen is de vraag. Het is daar niet toe verplicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden