Voedingscentrum: Weinig mis met bespoten groente en fruit

Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit in supermarkten vormen geen serieus probleem voor de volksgezondheid, meent het Voedingscentrum. De organisatie heeft 4392 monsters onderzocht, waarvan de Voedsel- en Warenautoriteit al eerder had vastgesteld dat de productnormen in 375 gevallen zijn overschreden. Maar die veiligheidsnormen zijn, om alle risico uit te sluiten, strenger dan de gezondheidsnormen.

Het Voedingscentrum onderzocht of het groente en fruit ook daadwerkelijk schade voor de gezondheid van de consument zou opleveren. Overschrijding van de gezondheidsnormen kwam het Voedingscentrum tegen bij 21 van de 4392 monsters.

Van de 21 monsters zijn er 14 nooit in de winkel terechtgekomen, maar daaronder zaten wel twee partijen die 'echt gevaar zouden opleveren bij hoge consumptie'. Zeven partijen zijn wel in de winkel beland. Volgens onderzoeker Stephan Peters zijn de aantallen zo gering dat het risico voor consumenten 'verwaarloosbaar klein' is. Bovendien is ook de overschrijding van de gezondheidsnorm beperkt, meent Peters. De echt gevaarlijke porties groente en fruit zijn tijdig onderschept.

Peters wil met zijn onderzoek tegengas geven aan milieuorganisaties die met hun 'Gifwijzer' de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit aan de kaak stellen. "Zij maken de consument bang. Wij willen voorkomen dat die geen groente en fruit eet. Het echte gevaar voor de volksgezondheid is het teveel aan energie, zout en verzadigd vet en tekort aan groente en fruit."

Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch komen over ongeveer twee weken met een nieuwe Gifwijzer. Volgens Bart van Opzeeland van Foodwatch zijn de normen er niet voor niks. "Het RIVM heeft vorig jaar nog aangegeven dat de normen voor jonge kinderen te soepel zijn. Over bijvoorbeeld de stapeling van bestrijdingsmiddelen is nog bijna niets bekend. Dit gif hoort niet op groente en fruit; het bedrijfsleven, telers en supermarkten moeten zich gewoon aan de wet houden."

Steekproef gif

4392 monsters van groente en fruit in steekproef

375 gevallen waarin de norm overtreden is

21 gevallen waarin het monster ongezond is

14 gevallen waarin ongezonde monsters onderschept worden

7 gevallen waarin een ongezond monster de supermarkt bereikt

2gevallen waarin monster echt gevaarlijk is voor gezondheid

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden