Vocaal festival

De mezzosopraan Marijana Mijanovic geeft samen met de tenor Kresimir Spicer en Roger Braun een mini-concert met liederen op teksten van Goethe. Concertgebouw Amsterdam, Kleine Zaal; 5 februari, 18.00-19.00 uur.

Schönbergs revolutionaire 'Sprechgesang' in een uitvoering van het gespecialiseerde Schönberg Ensemble en de Amerikaanse sopraan Dawn Upshaw. Concertgebouw Amsterdam; 5 februari 20.15.

Het Quink Vocaal Ensemble brengt componisten als Di Lasso, Sweelinck en Saint-Saëns. Door een gezelschap dat bekend staat vanwege hun 'acrobatische vocale beheersing'. Amsterdam, Concertgebouw, Kleine zaal; 6 februari, 11.00-12.00.

Dawn Upshaw is drie maal aanwezig. Op 5 februari 'sprechsingt' zij Schönbergs 'Pierot Lunaire', op 6 februari behandelt ze in een masterclass het Amerikaanse lied en op 9 februari een hommage aan Jane Bathori.

Concertmuziek

Andriessen. Het vijfentwintigjarige Schönberg Ensemble maakt samen met het Akso Ensemble en het Nederlands Kamerkoor een jubileumtournee langs vijf steden. Het programma bevat Louis Andriessens meesterwerk 'De Tijd' met zijn opvallend grote maar onorkestrale bezetting. 'Wat is immers tijd' luidt de beroemde vraag van Augustinus, op wiens 'Bekentenissen' Louis Andriessen zijn monumentale compositie baseerde. 'Wanneer niemand het mij vraagt weet ik het,' schrijft Augustinus, 'wanneer ik het iemand die het vraagt zou willen verklaren, weet ik het niet'. De hieruit resulterende filosofische vraag is rechtstreeks van toepassing op het programma waarin Andriessen zijn 'Tijd' geboren laat worden uit een Big Bang van klank. Verder op het programma de 'Mis' van Stravinsky en de 'Messe des pauvres' van Satie, in een bewerking van Andriessen. Het Schönberg Ensemble, Akso Ensemble en het Nederlands Kamerkoor worden geleid door Reinbert de Leeuw. Den Haag, Dr. Anton Philipszaal; 7 februari, 20.15. Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg; 8 februari 20.15. Amsterdam, Concertgebouw Grote Zaal (als onderdeel van het 'vocaal festival); 9 februari, 20.15. Antwerpen, De Singel; 10 februari, 20.00. Tilburg, Concertzaal; 11 februari, 20.30.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft in samenwerking met het Filmfestival Rotterdam een Filmprogramma opgesteld. Rotterdam, De Doelen, Grote Zaal; 4 februari, 20.15.

De pianiste Sylvia Traey geeft op 5 februari een workshop in het Cristofori Atelier. Amsterdam, 10.30.

Jurjen Hempel dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest. Titel van het programma: 'Van Hitchcock tot Spielberg'. Amsterdam, Beurs van Berlage, Yakult Zaal; 9 en 10 februari, 20.15.

De Russische dirigent Gennady Rozhdestvensky leidt het Residentie Orkest in twee fragmenten uit Boris Godoenov, Moessorgski's meest geliefde opera. De rol van Boris wordt gezongen door de fenomenale Russische bas Sergej Alexashkin. Anton Philipszaal, Den Haag; 5 februari, 20.15.

In de serie zaterdagmiddagconcerten in de Noorderkerk speelt op zaterdag 5 februari 'Trio contrasten'. De spelers, afkomstig uit verschillende muzikale culturen, hebben een afwisselend repertoire opgebouwd, met het accent op Oost-Europese muziek. Werken van o.a. Vanhal, Mozart, Suk en Frid. Amsterdam, Noorderkerk, 14.00.

Blazers. In een poging ook het oosten van het land te veroveren, geeft het Nederlands Blazers Ensemble op 4 februari een concert in het Muziekcentrum Enschede. Op die avond staat Terry Riley's 'In C' centraal. Aan het concert werken 80 scholieren mee. Aanvang 20.00.

Jazz

Cor Fuhler brengt zaterdag op het SJU Jazzpodium de Cor Blimey Show. Wat dat inhoudt? Het persbericht geeft antwoord: 'Instrumentenmaker, geluidencreator, op het verkeerde been zetter, de zuiverste violist van het land, you name it, Cor Fuhler's Cor Blimey Show heeft het.' Een ander, aanvullend antwoord verschaft de onlangs verschenen Fuhler-cd 'DJ Cor Blimey and his pigeon'. Dezelfde avond presenteert altsaxofonist Jorrit Dijkstra zich op het SJU Jazzpodium in een soloconcert met elektronica. Die laatste stuurt hij ter plekke aan met zijn saxofoon.

Munzruh, een Amsterdams kwintet met musici met vier nationaliteiten, brengt maandag in Jazzclub Wilhelmina in Eindhoven 'een verfrissende mix van Mingus, Zappa, hiphop, hardcore en etnische muziek'.

Bill Evans, de in 1980 gestorven Amerikaanse jazzpianist, inspireert nog dagelijks vele jazzmusici. Het Kwartet, de groep van zangeres Sylvia De Hartog, pianist Thijs Borsten, bassist Thomas Andersen en drummer Nout Ingen Housz, ontfermt zich over een aantal zijn nummers in een speciaal Bill Evans-programma. Zaterdag te horen in het Amsterdamse BIM-huis.

Vera Westera won vorig jaar de ene na de andere zangwedstrijd, waaronder het vooraanstaande Nederlands Jazz Zang Concours. En terecht. Wie haar eenmaal gehoord heeft, kan geen genoeg krijgen van haar soepele en wendbare stem en haar eigengereide visie op jazzmuziek. Met haar eigen trio, met op piano Tom van Beek en Dion Nijland op bas, speelt ze vanavond in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg en vrijdag 18/2 op het nabijgelegen SJU Jazzpodium.

Dans

Rogie & Company is nog tot begin maart op tournee met 'Panorama'. Naast nieuwe toevoegingen laat hij hierin hij flarden van zijn oudere werk terugkeren. 'Panorama' komt traag op gang en vraagt om oordopjes, maar uiteindelijk komen alle zes danspersonages op zoek naar hun acteur uit de verf, met krachtig streken en gevoelige details. Zaterdag 5 in Dordrecht (Kunstmin), dinsdag 8 in Haarlem (Toneelschuur), donderdag 10 in Middelburg (Stadsschouwburg).

Pow Wow. De First Nations Dance Company stelt zich sinds enkele jaren ten doel om de Indiaanse cultuur middels muziek en dans uit te dragen. Een Pow Wow is oorspronkelijk een geestelijke bijeenkomst waar de Indianen gedenkwaardige gebeurtenissen vieren. Live begeleid door onder anderen de Cedar Tree Singers reist 'Pow Wow' dezer dagen door Nederland. Te zien in Zwolle (Nieuwe Buiten Sociëteit, 4/2), Nijmegen (Stadsschouwburg, 5), Amersfoort (De Flint, 6) Rijswijk (Schouwburg, 8), Papendrecht (Theater De Willem, 9).

Het Nationale Ballet presenteert vanaf donderdag 10 februari een uitgebreid Stravinsky-festival, verdeeld over twee programma's. Artistiek leider Wayne Eagling maakte een eigen versie van de 'Sacre du printemps', het 'Vioolconcert in D' wordt opgevoerd, en choreograaf Krysztof Pastor liet zich voor 'Do not go gentle...' inspireren door ondermeer het largo uit Stravinsky's 'Symphonyin Es'. Vrijwel alle onderdelen van het festival, ook die van het randprogramma, vinden plaats in Het Muziektheater in Amsterdam. Kaartverkoop aldaar of via de Uitlijn 0900/0191.

Annamirl van der Pluijm verdiepte zich voor 'Augenblick' in het werk van de Weense kunstenaar Gustav Klimt. In haar solo probeert zij 'de essentie van het portret' te treffen: één ogenblik uit het mensenleven. Haar fascinatie voor het stilzetten van de tijd toont Van der Pluijm deze week (3 t/m 5 februari) in Het Veemtheater in Amsterdam (Van Diemenstraat 410).

Pop

Mary Black is al vijftien jaar één van Ierlands succesvolste zangeressen. Door de jaren heen evolueerde haar muziek van pure folk naar Keltische folkpop. Deze weken is ze in Nederland voor concerten rond het album 'Speaking with the angels', volgens Black zelf 'muziek met een Ierse geur'. Woensdag begint de tournee in Chassé Breda, do (10) staat ze in het Concertgebouw Haarlem.

Daryll-Ann speelt morgen -net als Meindert Talma & the negroes- in Burgerweeshuis Deventer en za in de Kelder Amersfoort. De Britse band Campaq Velocet, staat vanavond in de kleine zaal van Paradiso Amsterdam.

Het experiment op Noorderslag tussen Def P, rapper en tekstschrijver van Osdorp Posse, en de skaformatie Beatbusters is zo goed bevallen dat er meer optredens volgen. Morgen staat het gezelschap in Doornroosje Nijmegen, za in Niks Horst.

Randy Newman sluit deze dagen zijn tournee door Nederland af: vanavond Orpheus Apeldoorn, morgen Chassé Breda en za Stadsgehoorzaal Leiden.

Ocean Colour Scene is na twee concerten eind vorig jaar in Nederland en een tournee door Amerika, deze week terug voor nog vier optredens rond het album 'One from the modern'. Morgen Nighttown Rotterdam, za Tivoli Utrecht, ma Doornroosje Nijmegen en di Oosterpoort Groningen.

Jeugd

Twee turven hoog, het festival voor peuters en kleuters, staat dit jaar in het teken van beweging en muziek, met een groot aantal dans- en muziekvoorstellingen en kinderconcerten. Opvallend zijn de peuterversies van bestaande jeugdvoorstellingen van Danstheater Arena en Mimetheater K'dijk. Karin Post bewerkte zelfs de voorstelling voor volwassenen 'Aan/Uit' tot een productie voor tweejarigen. Te zien van 4 t/m 7 februari op diverse locaties in Almere. Op 4 februari vertelt Karin Post over Aan/Uit. Informatie: 036/5339400.

Maccus. In Herman Heijermans klassieker 'Op hoop van zegen' wordt de vis duur betaald. De arme vissersvrouw Kniertje verliest man en drie zonen aan de woeste zee. Theatergroep Maccus brengt het stuk in een frisse muzikale bewerking voor een jong publiek. Het visserskind Barendje bezingt zijn lot in een serie moderne levensliederen. Te zien op 5 en 6 februari in de Schouwburg, Leiden, 9 februari in De Kei, Reusel.

Andes. Sophie Hoeberechts en Finn Poncin van de groep O'Mamaree maken levendige familievoorstellingen over andere culturen. Voor 'Inca Kola' reisden zij over de bergtoppen van de Andes en in de muzikale voorstelling doen zij theatraal verslag van deze reis. In de voetsporen van het Spaanse leger van Pizarro blikken zij terug op de val van de Inca's. Te zien 6 februari in De Eendracht, Gemert, van 8 t/m 13 februari in de Brakke Grond, Amsterdam.

Nationaal Kinderkoor. Komend weekend viert het Nationaal Kinderkoor het tienjarig jubileum. Musici als Tan Crone, Bo Johansson en Jos van Veldhoven geven workshops voor kinder- en jeugdkoordirigenten. Het Nationaal Kinderkoor brengt o.l.v. de jonge dirigent Peter Dijkstra het jubileumconcert 'Carnaval des Musiques' en o.l.v. de Zweedse dirigent Bo Johannsson het concert 'Nordic Light'. Op 5 en 6 februari op diverse locaties in Hilversum. Informatie: 020/6703944.

Baby 2000. In de Go Gallery in Amsterdam is de expositie 'Baby 2000' te zien, met kunstwerken rond de millenniumbaby. De sprookjesachtige schilderijen, zeefdrukken, beelden en attributen zijn van beeldend kunstenaars als Wilbert van der Steen, Aras Kareem en Shunyam. Ans Wesseling ontwierp voor de expositie een serie eigenzinnige hoofddeksels voor de baby van 2000. Iedere woensdagmiddag zijn schilders van kinderportretten aanwezig. T/m 1 april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden