VO-raad: Zonder geld geen onderwijsvernieuwing

Een leerkracht deelt het eindexamen Nederlands uit op het Utrechtse Leidsche Rijn College. Beeld ANP

Leraren in het voortgezet onderwijs vinden dat ze er bekaaid vanaf komen in de plannen van het nieuwe kabinet. De VO-raad, belangenbehartiger van middelbare scholen, vraagt de Tweede Kamer om alsnog 300 miljoen euro uit te trekken voor onderwijsvernieuwing in het middelbaar onderwijs.

In een brief aan de commissie onderwijs wijst de VO-raad erop dat de Kamer ruim een jaar geleden zelf besloot dat kwaliteit van het onderwijs omhoog moet. Leerlingen moeten meer op hun eigen niveau worden begeleid en meer dan nu moeten docenten digitale leermiddelen inzetten. Dat vraagt om een andere manier van lesgeven. 

Om die omslag mogelijk te maken, vond de Kamer toen, moeten docenten minder voor de klas staan en meer tijd krijgen om die vernieuwing in elkaar te steken. De oude Tweede Kamer riep het vorige kabinet op om het aantal lesuren voor docenten in het middelbaar onderwijs tot twintig te beperken. Dat is gemiddeld vijf uur minder dan nu. 

Aantrekkelijker

Maar het nieuwe kabinet trekt daar geen geld voor uit, stelt de VO-raad nu vast, en zonder middelen gaat het niet. Reserveert het kabinet vier jaar lang 300 miljoen euro, dan kan iedere leraar twee uur minder lesgeven en die tijd besteden aan ontwikkeling. Dat maakt het vak bovendien aantrekkelijker, zegt de VO-raad, en dat is met het oog op het lerarentekort geen overbodige luxe.

Voor het lager onderwijs is in het regeerakkoord wel extra geld uitgetrokken: 270 miljoen euro om de salarissen te verhogen en 430 miljoen voor verlaging van de werkdruk. Maar docenten in het lager onderwijs vinden dat niet genoeg en volgens de Algemene Onderwijsbond zijn ze massaal bereid om opnieuw actie te voeren. 

Lees ook: Ook academici komen in actie tegen 'onacceptabele werkdruk'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden