'VNU zal nog jaren last hebben van dit optreden'

ROOSENDAAL - In de redactiezaal van het Brabants Nieuwsblad staan de beeldschermen uit. Groepjes redacteuren zitten samenzweerderig bij elkaar, anderen zitten wat wezenloos achter hun zwarte beeldschermen te staren. Geen kopij vandaag, er is morgen geen krant.

Lauront Heer, vice-voorzitter van de redactieraad, zit ineengedoken achter het bureau van de hoofdredacteur. Hij maakt een vermoeide en aangeslagen indruk. “Je beslist als redactie niet zomaar dat de krant niet uitkomt. Hoe kan het, dat twee winstgevende kranten zomaar worden samengevoegd. We hebben er in tien jaar tienduizend abonnees bijgekregen. Dat is niet vanzelf gekomen, er wordt hier hard aan getrokken. Wij staan voor onze krant.”

De redactie kreeg vorige week woensdag in één keer drie slechte boodschappen te verwerken. Het Brabants Nieuwsblad wordt verkocht aan het uitgeversconcern VNU, de krant moet samengaan met de concurrent De Stem en er is geen garantie dat daarbij geen gedwongen ontslagen vallen. De mededeling kwam als een volslagen verrassing, ook voor de directie en de hoofdredacteur van het Brabants Nieuwsblad. “We wisten natuurlijk dat VNU belangstelling voor ons had. Maar met deze manier van doen zal de nieuwe uitgever nog jaren geconfronteerd worden.” De boosheid op de redactie over het feit dat men de ingrijpende stap uit een persbericht van VNU-topman Penninx moest vernemen, is dinsdag nog versterkt door diens uitspraken tijdens een bezoek aan de krant. “We hadden toegezegd dat we hem niet zouden lynchen”, zegt Heere. “Maar hij kwam met lege handen. We moesten maar vertrouwen hebben dat alle moeite zou worden gedaan om gedwongen ontslagen te voorkomen. Vertrouwen, mooi niet. Als wij vertrouwen kunnen hebben, waarom zegt hij dat niet gewoon: geen gedwongen ontslagen?” Kort voor het begin van de plenaire vergadering is de sfeer om te snijden in de volle redactiezaal. Binnenkomst van een jarige collega wordt aangegrepen voor een jolig 'Lang zal ze leven', maar vijf minuten later is het bittere ernst. “Ik was eerst van plan jullie te feliciteren met jullie nieuwe uitgever die altijd pal heeft gestaan voor de naleving van het redactiestatuut. Maar ik heb nog nooit zo zout gegeten, dat een redactie op deze manier wordt gepasseerd.” Als de 'overige pers' is verzocht te vertrekken, worden de plannen op tafel gelegd. Bijna twee uur wordt overlegd over de te volgen strategie. Wordt de staking voortgezet, wat te doen als er geen antwoord komt van de nieuwe eigenaar, komt er een proces om de naleving van het redactiestauut af te dwingen? En wat zal concurrent De Stem doen? Ook daar zijn de gemoederen vandaag immers verhit geraakt en zijn de eerste geluiden over staken al vernomen. Maar hoe ver de solidariteit tegenover de toekomstige werkgever gaat, moet nog blijken.

Tegelijk vergaderen in een ander deel van het gebouw de grafici en het administratief personeel. Ook daar wordt gestaakt, maar er heerst onvrede over het feit dat alle aandacht naar de belangen van de redactie lijkt te gaan. “De belangen van de grafici liggen anders dan van de redactie”, zegt een lid van de ondernemingsraad. OR-leden moeten alle zeilen bijzetten om de gerezen wrevel weg te nemen. “Maar de eis dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, geldt voor het voltallige personeel, en niet alleen de redactie. Dat maakt de boosheid bij de meesten wel weer goed.”

Hoofdredacteur G. Bielderman houdt het hoofd koel. “Ik begrijp dat wordt gedacht over samenvoeging met De Stem. Dat is helemaal niet zo'n onzinnig idee. Maar het moment waarop die mededeling komt, is volkomen verkeerd. Dit dictaat moet absoluut van tafel.” De redacties moeten tijd krijgen om aan het idee van een samenvoeging te wennen, weet Bielderman.

De plenaire vergadering heeft om vijf uur 's middags unaniem besloten het ultimatum aan VNU te verlengen tit dinsdag 12.00 uur. Voor die tijd zal VNU een garantie tegen gedwongen ontslagen moeten geven, en het fusieplan moeten openbreken voor overleg met de redactie. “We zullen niet opgeven”, zegt Dominique Elshout van het actiecomité zichtbaar vermoeid door het vele vergaderen. Bij het inschenken van nog een kop koffie houdt hij eeen suikerzakje omhoog met knalrode letters 'BN' erop. “Kijk, dat is onze eigen naam”, zegt hij. “Nog wel tenminste.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden