'VNU en Reed Elsevier verdelen Blenheim'

Van onze redactie economie AMSTERDAM - VNU en Reed Elsevier zijn niet met elkaar in gevecht om de zeggenschap bij de Britse beurzenorganisator Blenheim, maar zijn juist bezig om het in een Hollands onderonsje over de verdeling van de Engelse prooi eens te worden.

Dat althans wist gisteren de Britse krant The Independent te melden. De hoofdrolspelers zelf blijven ondertussen nog altijd zwijgen.

Volgens The Independent wil Reed Elsevier het onlangs door VNU verworven belang van 14,9 procent in Blenheim overnemen en tevens een bod doen op de overige 85,1 procent. Eergisteren kwam een andere Britse krant, de Daily Mail, ook al met het bericht dat Reed Elsevier een bod zou doen op alle aandelen.

Blenheim wil de geruchten niet bevestigen, maar heeft wel toegegeven “met verscheidene partijen in gesprek te zijn” en “VNU nooit te hebben gevraagd om een belang in Blenheim te nemen”. VNU zelf had dinsdag, bij het verwerven van de 14,9 procent, al gemeld niet op alle aandelen uit te zijn.

VNU is vooral geïnteresseerd in de vakpublicaties die Blenheim uitgeeft in het kader van de beurzen die het organiseert. Reed Elsevier heeft daarentegen een divisie die wereldwijd al groot is als beursorganisator. Blenheim lijkt daarom beter bij de Brits-Nederlandse combinatie te passen.

Afgaande op het bericht in The Independent stevenen de twee rivalen af op een compromis waarbij ze beide hun zin krijgen. VNU betaalde 500 pence per aandeel Blenheim, terwijl Reed Elsevier nu met een lager bod zou komen. VNU zou daarmee instemmen, maar krijgt in ruil voor zijn verlies dan de vakpublicaties waarop de Haarlemse uitgever zijn oog heeft laten vallen.

Een VNU-woordvoerder doet het bericht af als geruchten waar hij niet op wil reageren. Wel heeft het bedrijf dinsdag verklaard zijn belang te heroverwegen als een derde partij met een bod op alle aandelen komt.

VNU en Reed Elsevier deden vorig jaar al een keer prettig zaken met elkaar nadat Reed Elsevier zijn kranten-dochter Dagbladunie in de etalage had gedaan. VNU reageerde razendsnel en kocht het Brabants Nieuwsblad uit de Dagbladunie-portefeuille. Later gingen de overige titels (met name NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad), waarvoor VNU geen interesse had, naar PCM, uitgever van onder meer Trouw en de Volkskrant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden