VNO-NCW wil pensioenleeftijd bovendien optrekken naar 67 jaar

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit voor een lagere AOW-uitkering en het langzaam optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar. Bovendien zijn de werkgevers voorzichtig positief over de mogelijkheid gepensioneerden te laten meebetalen voor de AOW.

Dat stelt de werkgeversorganisatie VNO-NCW in het gisteren gepubliceerde rapport over de toekomst van het staatspensioen, de AOW. Volgens VNO is een gegarandeerd pensioen van 70 procent van het laatst verdiende brutoloon niet meer haalbaar. Door de toenemende vergrijzing is dat zowel voor de AOW als voor het aanvullende pensioen onbetaalbaar. Het is daarom 'onvermijdelijk' dat werknemers zich individueel tegen de voorgestelde verslechtering van het pensioeninkomen gaan bijverzekeren, aldus werkgeversvoorzitter H. Blankert.

Met het rapport hebben ook de ondernemers zich gemend in de politieke discussie over de toekomst van de AOW en het pensioenstelsel. Het kabinet wil met Prinsjesdag zijn standpunt bekendmaken.

Volgens VNO-NCW zal de komende decennia het aantal AOW'ers verdubbelen naar vier miljoen. Dat betekent dat de AOW-uitgaven stijgen van 35 naar 65 miljard gulden. Als de economie 'redelijk' blijft groeien en meer mensen aan werk worden geholpen, verwachten de werkgevers dat maximaal tweederde van die kostenstijging kan worden opgevangen. Blijft over 9 tot 10 miljard gulden, waarvoor extra maatregelen nodig zijn.

Contra-productief

De werkgevers vinden het plan van de PvdA en D66 om een soort schommelfonds in te voeren “onaanvaardbaar”. Dat fonds moet eenzijdig worden gevuld door de werkenden. Dat betekent hogere arbeidskosten en dat is weer “contra-productief” voor de werkgelegenheid, aldus Blankert.

Er valt volgens de werkgevers niet aan te ontkomen de hoogte van de AOW te verlagen. Nederland moet kortom af van de welvaartsvaste AOW. Als het aan de VNO-NCW ligt zal deze uitkering niet meer automatisch worden gekoppeld aan de loonstijging en geldontwaarding. Dat betekent dat bij 2 procent inflatie over twintig jaar de AOW al met ruwweg 40 procent zal zijn gedaald.

Bovendien zal volgens de werkgevers de pensioengerechtigde leeftijd omhoog moeten naar 67 jaar. Daarmee steunt VNO-NCW het plan van de VVD, die hierin in het politieke debat alleen staat. De liberalen willen, net zoals Zweden en de Verenigde Staten hebben besloten, de pensioenleeftijd elk jaar met een maand optrekken. Dat betekent dat het 24 jaar duurt voordat de AOW-leeftijd op 67 jaar zit en dat biedt werknemers ruim voldoende tijd om zich bij te verzekeren. VNO-NCW-voorzitter Blankert erkent dat hiervoor ook bij ondernemers een cultuuromslag moet worden bereikt. Die moeten immers zorgen dat werken op oudere leeftijd ook fysiek mogelijk wordt én ze zullen minder geneigd moeten zijn oudere werknemers te laten afvloeien. “Dat is een leerproces”, meent Blankert.

Ook de huidige partnertoeslag op de AOW moet verdwijnen. Deze toeslag krijgen echtparen op het minimum-niveau als de niet-werkende partner jonger is dan 65 jaar. De werkgevers vinden die toeslag ten principale niet bij de AOW horen en stellen voor een eventuele toeslag uit de bijstand te financieren.

Kwalijk

VNO-voorzitter Blankert keert zich faliekant tegen voorstellen (van onder meer de PvdA) om het pensioen in heel Nederland verplicht te laten overgaan in een middellooon-systeem. Zo'n pensioen is gebaseerd op het gemiddelde salaris dat iemand gedurende zijn werkende leven heeft verdiend en werd dit voorjaar ondermeer bij Philips geïntroduceerd. Volgens de werkgeversvoorman bemoeit de overheid zich daarmee op een 'kwalijke manier' met afspraken die tussen werkgevers en werknemers onderling worden gemaakt. Net zomin als de overheid zich bemoeit met de lonen en de arbeidsduurverkorting in bedrijven, moet de overheid ook afblijven van de pensioenen. 'Orders' van de overheid, dulden de werkgevers niet.

Opvallend is de reactie van VNO-NCW op het plan dat in de boezem van het kabinet is ontstaan, en dit weekende uitlekte. De betrokken ministers willen een deel van de AOW straks gaan financieren uit belastinggeld. Volgens de werkgevers dreigt het kabinet hiermee 'sluipenderwijs' en 'in kleine stapjes' een rigoureuze wijziging te introduceren van de financiering van volksverzekeringen. Op dit moment worden die (AOW, ANW en AAW) nog volledig uit premie's over de werkenden geïnd. Als het kabinet de premie's wil vervangen voor belastingheffing, dan moeten volgens Blankert eerst “uitvoerig en ten principale” de voor- en nadelen worden overwogen en bediscussieerd aleer tot besluitvorming wordt overgegaan. Blankert: “Wij willen dat debat graag aangaan. Maar dan wel goed voorbereid en zonder dat de uitkomsten al vaststaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden