VNG vindt lokaal talent voor commissies

Lokale partijen rukken op in landelijke overlegcircuits

Het offensief om meer bestuurders van lokale partijen in de landelijke vergadercircuits te krijgen, heeft succes gehad. In de commissies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die opkomt voor gemeentelijke belangen, is de vertegenwoording van de lokalen verdubbeld.

"Dit is een goed begin", zegt Marco Pastors, de man van Leefbaar Rotterdam, die voor de VNG op zoek was naar lokaal talent. Eerlijk is eerlijk, zijn doel is nog niet helemaal gehaald. In de commissies die overleggen met Rijk en Europa over allerhande gemeentelijk beleid, zitten 229 mensen. Nu komt 10 procent uit lokale partijen, Pastors en de zijnen hebben dat naar 20 procent weten te krijgen. Maar hij vindt eigenlijk dat dat naar 30 moet. Pas dan is de verhouding in evenwicht. De lokale partijen immers hebben bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in maart, zo'n 30 procent van de stemmen gekregen.

"Het zou wel heel mooi zijn geweest als we dat meteen hadden gehaald", zegt Pastors. Zijn commissie had wel voldoende mensen gevonden. "Maar 30 procent, dat vond men kennelijk nog een beetje te gortig. Wij hebben de mensen gescout, een andere commissie heeft ze geselecteerd. En een plek voor iemand van een lokale partij gaat toch ten koste van een ander."

Aan de andere kant, relativeert de oud-wethouder voor Leefbaar Rotterdam, het initiatief voor de actie kwam niet van de lokale partijen, maar van de VNG zelf. "In dat kader past enige bescheidenheid."

De opmars van de lokale partijen in de VNG is onderdeel van een totale wijziging van de commissies. Behalve voorzitter Annemarie Jorritsma (burgemeester van Almere), moesten alle 230 commissieleden opstappen. Een adviescommissie onder leiding van de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus keek voor de nieuwe bezetting vooral naar kwaliteit en ervaring, en lette er ook op dat genoeg jonge mensen in de commissies zouden komen en meer lokalen.

Blij is Pastors dat het ook is gelukt een geestverwant op een prestigieuze voorzittersstoel te krijgen. Mariëtte van Leeuwen van de Lijst Hilbrand Nawijn in Zoetermeer, gaat de commissie Gezondheid en Welzijn leiden. "En dat is wel waar het om gaat de komende tijd", weet Pastors.

De oud-wethouder zegt zelf ook 'heel benieuwd' te zijn of burgers gaan merken dat de lokalen in de landelijke vergadercircuits beter vertegenwoordigd zijn. "De bal ligt nu bij de mensen die benoemd zijn. Zij zijn niet afhankelijk van de standpunten van een landelijke partij, ze kunnen vrijer opereren dan politici van gevestigde partijen. Als ze verstandig zijn, trekken ze die lijn door."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden