VN wil eerst bestand, dan troepenmacht Libanon

(Novum/AP) - Het wordt moeilijk landen ervan te overtuigen troepen te leveren voor een eventuele internationale vredesmacht in Libanon als er niet eerst een staakt-het-vuren van kracht is. Dat heeft de ondersecretaris-generaal voor vredestaken Jean-Marie Guehenno van de Verenigde Naties woensdag gezegd in een interview met de Franse krant Le Monde.

"Het zal veel eenvoudiger zijn een troepenmacht te vinden als de gevechten een halt toe is geroepen", zei Guehenno. "Een internationale troepenmacht kan nooit, van buitenaf, vrede opleggen. Het is moeilijk om een politiek proces te helpen afronden terwijl er bommen vallen." Hij zei ook dat het waarschijnlijk nog maanden zou duren voordat eventuele militairen worden ingezet.

Guehenno zit donderdag een bijeenkomst van de VN voor, waarop mogelijk besloten wordt troepen te sturen die moeten toezien op een staakt-het-vuren tussen Israël en de Hezbollah.

Frankrijk liet eerder woensdag al weten dat het niet aanwezig zal zijn, omdat het de bijeenkomst voorbarig vindt. Het land wil niet spreken over het sturen van vredessoldaten voordat de gevechten zijn beëindigd en de VN-Veiligheidsraad overeenstemming heeft bereikt over een breder raamwerk voor een duurzame vrede, zei het ministerie van buitenlandse zaken.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Massimo D'Alema zei woensdag eveneens dat een vredesmacht in Libanon alleen kan worden ingezet nadat de vijandelijkheden tussen Israël en de Hezbollah zijn beëindigd. "Het is duidelijk dat geen internationale troepenmacht kan worden ingezet zolang een oorlog gaande is", zei hij op een persbijeenkomst in Rome. De Israëlische premier Ehud Olmert zei eerder woensdag juist dat het Israël zijn offensief pas zal staken als een internationale troepenmacht in het zuiden van Libanon is gestationeerd.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier stelde woensdag voor het zogeheten Kwartet van onderhandelaars voor het Midden-Oosten op te trommelen om met hulp van enkele Arabische landen de gevechten in Libanon aan te kaarten, zei zijn woordvoerder.

Het Kwartet, dat bestaat uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, en de VN, stelde de zogeheten routekaart op voor de vrede tussen de Palestijnen en Israël. Steinmeier heeft nog niet besloten welke Arabische landen een bijdrage zouden kunnen leveren, maar noemde Egypte als mogelijke deelnemer. Hij belde woensdag ook met Syrië, dat volgens hem een rol kan spelen bij het oplossen van de crisis, maar details over het gesprek werden niet gegeven.

Steimeiers Belgische ambtgenoot Karel de Gucht zei woensdag dat België moet deelnemen aan een troepenmacht in het zuiden van Libanon, wil België internationaal nog enig aanzien houden. Ook vindt hij dat als EU-landen weigeren militairen te leveren, ze ook niet meer mogen meepraten over het Midden-Oosten.

Paus Benedictus XVI deed woensdag een gloedvol beroep op de partijen in het conflict om het geweld onmiddellijk te staken. Met gebalde vuist en een geëmotioneerde stem zei hij: ,,Onze ogen zijn gevuld met de huiveringwekkende beelden van uiteengereten lichamen van zoveel mensen, vooral kinderen - en dan denk ik met name aan Qana". De paus verwees naar de Israëlische luchtaanval op de Zuid-Libanese stad Qana, waarbij 56 burgers, veelal vrouwen en kinderen, omkwamen.

"Ik wil herhalen dat niets het vergieten van onschuldig bloed, waar dat ook vandaan komt, kan rechtvaardigen", aldus Benedictus. De paus heeft de afgelopen drie weken, sinds het Israëlische offensief op Libanon begon, ieder openbaar optreden aangegrepen om op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De Jordaanse minister van buitenlandse zaken Abdul-Illah al-Khatib en zijn Egyptische ambtgenoot Ahmed Aboul Gheit, zeiden woensdag bij een bezoek aan Libanon dat conflicten zoals dat tussen Israël en de Hezbollah zich zullen blijven herhalen totdat Israël vrede heeft gesloten met de gehele Arabische wereld. Egypte en Jordanië hebben beide een vredesverdrag met Israël ondertekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden