VN: Wapens overspoelen kapot land

door Sybilla Claus

Een VN-rapport toont aan dat tien landen wapens hebben geleverd aan Somalië, een land dat al compleet verwoest is. De bevolking wacht nog meer strijd, plus de dwang van een streng islamistisch bewind.

De reactie van het politiek geïsoleerde Eritrea op het VN-rapport over wapenleveranties aan strijdende groepen in Somalië was het meest extreem. „Wij weten dat deze verklaringen van Washington komen. De VN is undercover bezig. Het is allemaal laster”, zei de Eritrese minister Ali Abdu.

In het uitgelekte rapport worden tien landen genoemd die wapens, militairen en training hebben verzorgd, ondanks een internationale boycot sinds 1992. Zij ontkennen elk betrokkenheid. Toch staat vast dat Eritrea zich in de strijd heeft gemengd, al was het alleen maar om buurland Ethiopië „marionet van de VS”, dwars te zitten dat de andere kant helpt. Eritrea steunt, mét radicale moslimlanden als Iran en Syrië de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC), de nieuwe machthebbers in Somalië, die in de hoofdstad Mogadishu zetelen. Zij verjoegen in juni de door de VS gesteunde krijgsheren, en hebben sindsdien grote delen van het land bezet, met name strategische havens en vliegvelden.

De onderzoekers, vier veiligheidsexperts uit de VS, Kenia, België en Colombia, stellen dat deze havens en vliegvelden de laatste maanden driftig gebruikt zijn. De wapenvloed is ’duizeligmakend’. Bijna dagelijks komen grote transportvliegtuigen en boten aan. Zo zou Djibouti onder de vlag van de ’Rode Halve Maan’ hebben geleverd.

Het materiaal bestaat veelal uit de bekende Koude-Oorlogresten, met name uit het ’Oostblok’: machinegeweren, raketwerpers, mijnen en afweergeschut voor op auto’s. Het modernere spul gaat vooral naar de conservatieve UIC: mobiele lanceerbuizen en infrarood gestuurde anti-tankwapens.

De islamisten zouden ook samenwerken met het Libanese Hezbollah. In juli hebben 720 strijders meegevochten tegen Israël.

De na lange onderhandelingen benoemde interim-regering is door het UIC ernstig in het nauw gedrongen en heeft alleen nog maar de stad Baidoa in handen. Dat wil zeggen, eigenlijk hebben Ethiopische soldaten Baidoa in handen, aangezien de interim-regering amper geld en personeel heeft.

Volgens Ethiopië, dat de ene keer inmenging ontkent en dan toch iets toegeeft, heeft het honderden militaire adviseurs in het land. Het rapport daarentegen houdt het eerder op 5000 à 10.000 man.

VN-baas Kofi Annan riep alle partijen op zich buiten het kwetsbare Somalië te houden. „De Somaliërs lijden al zolang. Het is een mislukte staat, maar het zal zich herstellen.” Annan is daarmee optimistischer dan de Somaliërs zelf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden