VN waarschuwen voor grote hongersnood in Zuid-Soedan

PAKOR (Reuters, AFP) - In Zuid-Soedan dreigen honderdduizenden slachtoffer te worden van de ergste hongersnood die de regio ooit heeft meegemaakt, als er niet snel hulp komt. Dat zeggen de Verenigde Naties en internationale hulporganisaties.

De bevolking in het zuiden van Soedan is al jaren aangewezen op hulp van buitenaf door de burgeroorlog die sinds 1983 voortduurt. Maar de situatie neemt nu dramatische vormen aan door een combinatie van factoren. De belangrijkste zijn, behalve toegenomen oorlogsgeweld, de aanhoudende droogte, misoogsten en het gebrek aan geld bij hulporganisaties.

De door de VN georganiseerde 'Operatie Reddingslijn Soedan' vroeg donoren dit jaar 225 miljoen gulden voor hulp aan vier miljoen door oorlog en droogte getroffen Soedanezen. Daarvan is nauwelijks voldoende binnengekomen om deze mensen de komende weken te helpen, laat staan een heel jaar. “Dit is Zuid-Soedan. Wie kan het wat schelen?”, vroeg een vertwijfelde Michelle Quintaglie zich af. Zij is de woordvoerster van het Wereldvoedselprogramma van de VN.

De verantwoordelijken voor het oorlogsgeweld, de regering in Khartoem en de rebellen van het Volksleger voor de bevrijding van Soedan (SPLA), lijken te beseffen dat er iets moet gebeuren. Maar het is twijfelachtig of het spoedig tot een staakt-het-vuren komt.

De Italiaanse staatssecretaris Rino Serri verklaarde eind vorige week dat de Soedanese regering een bestand wil aanvaarden. En SPLA-leider John Garang zei gisteren in Kenia dat zijn guerrilla's de wapens willen neerleggen “om humanitaire redenen”. Maar het kantoor van de rebellenbeweging in Nairobi onderstreepte onmiddellijk dat dit niet betekent dat het SPLA het voorstel van Khartoem over een staakt-het-vuren accepteert.

Hulporganisaties hopen op meer internationale druk voor een permanente oplossing. Ondertussen worden 350 000 mensen in de regio Bahr el Ghazal door hongersnood bedreigt. Dit gebied, in het zuidwesten van Soedan, is groter dan Frankrijk. Infrastructuur ontbreekt vrijwel volledig, zo zijn er geen geasfalteerde wegen.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen troffen in de regio baby's van vijf maanden die nog geen 2 kilo wogen en amper 50 centimeter lang waren. Van de ongeveer 7000 kinderen jonger dan vijf die de artsen onderzochten, bleek 35 procent ernstig ondervoed.

In zeven voedselcentra van de hulporganisatie verblijven al zo'n 1100 ondervoede kinderen. “De mensen zijn erg verzwakt”, zegt Marc Hermant die verantwoordelijk is voor de voedselprogramma's van de hulporganisatie in het gebied. “Daardoor lopen ze het risico te sterven aan ziekten die eigenlijk vrij gemakkelijk te voorkomen zijn, zoals diarree en malaria.” De hulporganisatie begint binnenkort een uitgebreide campagne om kinderen in te enten tegen mazelen.

Volgens de VN is er dringend zaaigoed nodig en landbouwwerktuigen voor het plantseizoen. Normaal gaan de zaden nu de grond in, voorafgaand aan de regentijd die eind deze maand moet aanvangen. Maar alles wat hulporganisaties aanvoeren aan zaaigoed, eet de hongerende bevolking onmiddellijk op, vertellen hulpverleners.

De burgeroorlog in Soedan wordt uitgevochten door de arabisch-islamitische bevolking in het noorden en de volkeren in het zuiden, die het christendom en natuurreligies aanhangen. De noorderlingen worden aangevoerd door het Nationaal Islamitisch Front (NIF). De zuidelijken zijn voornamelijk Dinka, een volk van landbouwers. In de vijftien jaar van strijd zijn honderdduizenden doden gevallen, miljoenen anderen zijn uit hun dorpen verdreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden