VN-vrouwenclub zit Rutte achter de broek bij vorming kabinet

Het nieuwe kabinet-Rutte II, met daarin vijf vrouwen.  Beeld ANP
Het nieuwe kabinet-Rutte II, met daarin vijf vrouwen.Beeld ANP

Hoe gaat premier Mark Rutte zijn aanstaande kabinet samenstellen? Van de VN-vrouwenorganisatie krijgt hij alvast de tip dat hij op een punt zijn relatieve koppositie binnen Europa moet zien vast te houden: het aantal vrouwen in zijn kabinet.

Wilma Kieskamp

Nederland doet het nu relatief goed in Europa. In het vertrekkende kabinet, van VVD en PvdA, was 46 procent van de ministers en staatssecretarissen vrouw. Dat is goed voor de vierde plek in Europa, na Zweden, Finland en Frankrijk.

De VN-vrouwenorganisatie is er niet helemaal gerust op dat het nieuwe kabinet ook een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen krijgt. Het ideaal is fiftyfifty, vindt de organisatie, die sinds een jaar een eigen afdeling in Nederland heeft. "De trend is helaas eerder dat het aantal vrouwen in de politiek terugloopt", zegt directeur Marije Cornelissen van UN Women Nederland. "In de Tweede Kamer steeg het aantal vrouwen tot en met 2010 langzaam, sindsdien is het weer aan het dalen. Nog maar 36 procent van de Kamerleden is vrouw. Dat is wereldwijd echt laag."

100 jaar passief vrouwenkiesrecht

De VN-organisatie heeft nog een extra argument voor premier Rutte: het passief vrouwenkiesrecht bestaat dit jaar honderd jaar. In 1917 konden vrouwen zich voor het eerst verkiesbaar stellen in Nederland. Bij dat eeuwfeest past volgens de VN een kabinet dat evenveel vrouwen als mannen telt.

Er is ook een petitie op internet gestart, onder de titel 'Een 50:50 kabinet, omdat het 2017 is'. Er stonden deze week krap 900 handtekeningen onder. "Het mogen er nog wat meer worden", erkent Cornelissen. "Als het regeerakkoord er ligt, wordt het voor het publiek pas echt concreet. Dan is iedereen benieuwd wie de nieuwe ministers worden".

Lees ook dit opinie artikel: Zullen we het voor een keer eens anders doen met kabinetsformatie?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden