VN vrezen voor veiligheid medewerkers Darfur

KHARTUM (ANP) - De Verenigde Naties maken zich ernstig zorgen om de veiligheid van medewerkers in de Sudanese regio Darfur. Reden hiervoor is de bekendmaking door de aanklager van het Internationaal Strafhof van de namen van twee van oorlogsmisdaden verdachte personen.

De voormalige Sudanese regionale minister van Binnenlandse Zaken, Ahmed Haroun, en militiecommandant Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman zouden zich schuldig hebben gemaakt aan wreedheden in Darfur. Het Internationaal Strafhof wordt misschien gezien als VN-agentschap waardoor VN'ers het doelwit zouden kunnen worden van vijandige acties.

Angelina Jolie

Hollywoodster en ambassadrice van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr, Angelina Jolie, zei woensdag dat het besluit van het hof in Den Haag veel kan betekenen voor de vluchtelingen uit Darfur. Jolie had net een tweedaags bezoek aan Tsjaad beëindigd, waar meer dan 230.000 vluchtelingen uit Darfur in erbarmelijke omstandigheden leven.

Jolie zei dat de vluchtelingen hoop hebben gekregen dat de schuldigen aan het enorme humanitaire drama bestraft zullen worden. Het is een belangrijk besluit voor de internationale rechtspleging.'' Ze onderstreepte het gevaar dat internationale hulpverleners lopen in Darfur, maar volgens Jolie zijn de meesten zo gedreven dat niet snel zullen opstappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden