VN-vredeswerkers vroegen meer dan 200 vrouwen om seks in ruil voor hulp

null Beeld anp
Beeld anp

VN-vredeswerkers hadden in Haïti seks met in ieder geval 231 Haïtiaanse vrouwen, die in ruil daarvoor voedsel en medicijnen kregen. Dat staat in conceptrapport van de Verenigde Naties dat in handen is van persbureau Associated Press.

Jan Kruidhof

Tien jaar geleden werd seksueel misbruik en seksuele uitbuiting door VN-medewerkers al aangekaart in een onderzoek van de Verenigde Naties. Maar het probleem blijft hardnekkig bestaan, blijkt uit het rapport dat naar verwachting deze maand verschijnt.

De meeste meldingen van seksueel misbruik en uitbuiting kwamen, naast Haïti, uit Congo, Liberia en Zuid-Soedan. Eenderde van de slachtoffers van seksueel misbruik is jonger dan 18 jaar. Hulp aan slachtoffers is volgens de VN erg gebrekkig. Een gemiddeld onderzoek duurt meer dan een jaar.

Schoenen en laptops
De onderzoekers van de VN-dienst voor intern toezicht spraken een jaar geleden met 231 vrouwen die zeiden dat ze seks hadden met VN-vredeswerkers in ruil voor schoenen, mobiele telefoons, laptops, parfum of gewoon geld.

"Vrouwen op het platteland noemen honger en gebrek aan onderdak, babyspullen, medicijnen en huishoudelijke spullen vaak als de aanleiding", staat in het rapport. Wanneer ze niet betaald werden, hielden sommige vrouwen de badges van de vredeswerkers en dreigden ze hun identiteit bekend te maken via social media.

Slechts zeven van de ondervraagde vrouwen wisten dat de VN seksueel misbruik verbiedt. Geen enkele vrouw wist dat er een telefoonnummer bestaat waar misbruik gemeld kan worden.

Geen seks voor hulp
In welke periode de seksuele uitbuiting plaatsvond is niet bekend. De vredesmissie in Haiti begon in 2004. Eind maart werkten er meer dan zevenduizend militairen aan mee. Dat hulp en seksualiteit al langer door elkaar liepen, merkte ook journalisten Linda Polman en Kathie Klarreich, die in 2012 voor Vrij Nederland een reportage maakten in Haïti. "Liefhebbers van communicatie met de locals kunnen het boekje Essential Expressions for Communicating in Haïti bestellen, met handige zinnen als (...) 'U hoeft geen seks te hebben voor gratis voedselhulp'."

Misbruik komt overal voor
Het misbruik door VN-medewerkers blijft niet beperkt tot Haïti. "Van Kosovo tot Congo, van Burundi tot Bosnië; bij bijna alle vredesoperaties komt seksueel misbruik van vrouwen en kinderen voor", schreef Afrika-redacteur Seada Nourhussen vorige week in Trouw. "En de soldaten komen van overal: Australië, Pakistan de VS.

Ook Nederland is in de jaren negentig In Angola in verlegenheid gebracht door soldaten die seksuele relaties aangingen met minderjarigen. Ze werden niet vervolgd."

Ook in Cambodja gingen Nederlanders in de fout. Van de drieduizend mariniers die daar vanaf 1992 dienden, had volgens onderzoek van Defensie 39 procent seks met vrouwen uit Cambodja en Thailand, schreef de Volkskrant in 1997.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden