VN verwerpen kritiek Rwanda van Wereldraad

GENEVE (ENI) - De Verenigde Naties hebben de kritiek van de Wereldraad van kerken en de Lutherse Wereldfederatie dat zij niet genoeg haast maken met hun beloofde maatregelen omtrent de mensenrechtensituatie in Rwanda verworpen.

In een brief aan de VN secretaris-generaal drong de Wereldraad aan op nakoming van de belofte van de Verenigde Naties een internationaal tribunaal in te stellen voor de verantwoordelijken van de slachtingen. Ook de beloofde kredieten van de Wereldbank zouden verstrekt moeten worden. De Wereldraad van kerken en de Lutherse Wereldfederatie zijn gezamenlijk sponsoren van de 'Kerkelijke Wereld Actie-Rwanda'. Zij waarschuwden de VN dat als dezen niet snel aan hun beloften voldoen ze medeverantwoordelijk zijn voor het uitbreken van een nieuwe moorddadige crisis in Rwanda.

Voorzitter van de VN-commissie mensenrechtenexperts in Rwanda, Astu-Koffi Amega, ontkende dat de Verenigde Naties langzaam werken. In een brief aan de Wereldraad schreef hij dat de commissie in augustus en september vluchtelingenkampen in Rwanda bezocht heeft. “Ik begrijp dat iedereen onder hoge druk staat, maar acties moeten weloverwogen genomen worden”, schreef hij. De reactie van de Wereldraad hierop was dat de informatie over acties van de VN-mensenrechtencommissie weinig toegankelijk is en haar reageren op de situatie in Rwanda daardoor erg traag lijkt. De Wereldraad heeft tevens logistieke en personele hulp aangeboden aan het VN-mensenrechtenprogramma in Rwanda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden