VN versnellen onderzoek naar gebruik chemische wapens

Interview Expert: Standaardprocedure van 30 dagen kán korter

MICHAEL RAMAKER

VN-baas Ban Ki-moon heeft er bij zijn inspecteurs op aangedrongen om sneller met een resultaat te komen inzake het gebruik van chemische wapens in Syrië.

Dat kan, meldt Ralf Trapp. De Duitser is onafhankelijk ontwapeningsconsulent en oud-medewerker bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, die nu het onderzoek leidt. Volgens hem kan de standaardprocedure van dertig dagen ingekort worden als er een grote hoeveelheid monsters uit het getroffen gebied onderzocht kan worden: "Zo kunnen meerdere laboratoria het onderzoeksmateriaal tegelijk analyseren. Dan kan er na anderhalve week resultaat zijn", aldus natuurwetenschapper Trapp, die tegenwoordig vanuit Frankrijk werkt.

Volgens Trapp is het zoeken naar sporen van chemische wapens een ingewikkelde procedure, waarbij men voorzichtig te werk moet gaan. "Er worden twee verschillende technieken gebruikt om monsters te analyseren. Elk creëert afzonderlijk een soort vingerafdruk van het chemische wapen. Uit beide methoden moet hetzelfde resultaat komen. Vervolgens komt er een interne controle met voorbeeldmonsters uit het lab, en dan volgt een nauwkeurig verslag. Dat neemt tijd in beslag."

Op 9 september komt het Amerikaanse Congres terug van zomerreces en zal president Obama zo snel mogelijk steun zoeken voor militair ingrijpen in Syrië. De VS beweren dat ze naar aanleiding van een zelf ingesteld onderzoek voldoende bewijs gevonden hebben voor het inzetten van het dodelijke saringas door het regime van president Assad.

De VN houden vol dat hun team van onderzoekers als enige in staat is om volledig objectief bewijsmateriaal te leveren. Daarnaast is de organisatie van mening dat militaire actie niet ondernomen mag worden zonder brede steun van de internationale gemeenschap.

VN-woordvoerder Martin Nesirky meldt dat het onderzoek wel een kans van slagen moet krijgen. "Stel dat er bewezen wordt dat er saringas is gebruikt, dan blijft de belangrijkste vraag nog steeds onbeantwoord", aldus Trapp: "Namelijk wie het ingezet heeft."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden