VN-verdrag brengt meer discriminatie van gehandicapten en zieken aan het licht

Beeld ThinkStock

Nooit eerder meldden zich zoveel gehandicapten en chronisch zieken bij het College voor de Rechten van de Mens als vorig jaar. 

Dik een vijfde van de 4259 meldingen over ongelijke behandeling die het college kreeg, kwamen van mensen die zich vanwege een beperking gediscrimineerd voelen. Iemand in een rolstoel die geen hulp krijgt van de buschauffeur bij het instappen, iemand met blindengeleidehond, van wie de hond de toegang wordt geweigerd.

Alleen over zwangersschapsdiscriminatie kreeg het College vorig jaar meer meldingen: 1470, tegenover 810 over ongelijke behandeling op grond van een handicap of ziekte. Vijf jaar geleden kwamen er nog 242 meldingen binnen van discriminatie wegens een beperking.

Het College denkt dat de stijging vooral te maken heeft met het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd. Sindsdien kunnen mensen met een beperking zich niet alleen melden als ze zich gediscrimineerd voelen in het onderwijs, op het werk of op de woningmarkt, maar ook als de toegang tot diensten en gebouwen niet deugt. Denk aan een museum dat geen ingang voor rolstoelen heeft of aan een verzekering die een chronisch zieke uitsluit. 

Met klachten over toeslagen of uitkeringen bemoeit het college zich niet. Daarvoor moeten mensen naar de bestuursrechter stappen.

Vaak geluisterd

Het VN-verdrag wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar een samenleving waaraan mensen met een handicap of ziekte volwaardig kunnen deelnemen, schrijft het college bij de vandaag gepubliceerde cijfers. Toch laat het hoge aantal gehandicapten en zieken dat zich meldt zien dat er een hoop te verbeteren valt, aldus de organisatie. Mogelijk weten zij ook het klachtenloket van het college steeds beter te vinden.

Iedereen die zich ongelijk behandeld voelt op grond van ras, leeftijd, handicap, geloof, geslacht of geaardheid kan aankloppen bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat spreekt zich uit over zaken, maar neemt geen bindende besluiten. Toch wordt er volgens het college zelf vaak wel geluisterd naar het oordeel. Om een voorbeeld te geven: Artis laat voortaan hulphonden toe in een groot deel van de dierentuin.

Het totaal aantal klachten en vragen bij het college nam de afgelopen jaren sterk toe, in 2017 zelfs met een derde ten opzichte van het jaar ervoor. Het college gaf vorig jaar 161 keer een oordeel, in 48 procent van de gevallen was inderdaad sprake van discriminatie.

Lees ook: Kabinet discrimineert arbeidsbeperkten, vindt college
Niet alleen bedrijven, musea en woningcorporaties doen zieken en gehandicapten tekort, ook de overheid. Vorige week nog oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat 
staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken over de scheef gaat als ze toestaat dat werknemers met een beperking onder het minimumloon betaald krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden