VN-top richt zich op positie vrouwen

Een bevestiging van oude afspraken, meer aandacht voor de positie van vrouwen en een nieuwe optiek van vooral de Verenigde Staten op armoedebestrijding. Dat is de oogst van drie dagen vergaderen over armoede in de wereld op de top van de Verenigde Naties in New York.

Ruim voor de top was over de slotverklaring al op het niveau van de onderhandelaars overeenstemming bereikt. De wereld komt de beloftes uit 2000 na en zal ondanks de economische crisis oog blijven houden voor de 1 miljard armen in de wereld die het per dag moeten doen met minder dan 1,25 dollar. Het geloof blijft overeind dat de acht Millenniumdoelen – waaronder de halvering van de armoede in 2015 ten opzichte van 1990 en de terugdringing van moeder- en kindsterfte, worden gehaald. De doelen zijn alleen haalbaar als het beloofde geld ook op tafel komt. De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben nadrukkelijk laten weten de inspanningen ondanks de crisis niet te zullen verkleinen.

De VN hebben via hun ontwikkelingsprogramma UNDP een nieuwe set instrumenten gemaakt waardoor meer landenspecifiek kan worden gekeken waarom doelen niet worden gehaald. Het herkennen van obstakels is in tien landen al beproefd. Zo is onderkend dat in Togo de slechte beschikbaarheid van kunstmest een stevige hobbel is bij het terugdringen van de honger. In Belize is de toegang tot drinkwater een cruciaal probleem. En in Ghana en Oeganda moet meer haast worden gemaakt met het terugdringen van de moedersterfte door betere gezondheidszorg.

Een nieuw idee, het optuigen van een sociaal vangnet (een Social Protection Floor) per land, is nog niet ingebracht. Het idee wordt in een adviesraad van de WHO (wereld gezondheidsorganisatie) en de ILO (VN-organisatie voor arbeid) uitgewerkt. Het gaat daarbij om een vangnet met basisonderwijs en een basale gezondheidszorg. Die adviesraad, met daarin voormalig minister Eveline Herfkens (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) wordt voorgezeten door Michelle Bachelot, de ex-president van Chili. Zij is tevens het boegbeeld van vernieuwd denken over de positie van de vrouw. Voorheen was gendergelijkheid over vier, elkaar soms beconcurrerende VN-organisaties verspreid. Die vier zijn nu onder voorzitterschap van Bachelot samengevoegd tot VN Women. Die reorganisatie duidt er op dat gelijkberechtiging en mensenrechten een steeds grotere rol gaan spelen in de armoedebestrijding. In haar eerste speech als topvrouwe van VN Women wees Bachelot er op dat achterstelling van de vrouw en gebrek aan respect voor haar positie directe oorzaken zijn voor het achterblijven van het terugdringen van de moedersterfte. „Vrouwen zijn op sommige plekken op aarde nog onzichtbaar. Het zijn tweederangsburgers. Ze worden gezien als mensen zonder rechten en dat is een schande voor de mensheid.” Bachelot valt direct onder VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

De VN-baas lijkt met enig succes een nieuw mondiaal fonds in het leven te hebben geroepen waaruit de terugdringing van de moeder- en kindersterfte betaald moet worden. Het fonds heeft tussen nu en 2015 169 miljard dollar nodig. Japan (5 miljard dollar) en Groot-Brittannië (3,29 miljard) hebben daarvoor geld over. Of dat bij andere fondsen weggehaald wordt, is onduidelijk. Donaties van enige omvang zijn er ook van hulporganisaties als de Bill en Melinda Gates stichting, Care en Worldvision. Ook bedrijven die zich richten op gezondheidszorg zoals Johnson & Johnson, Pfizer en Merck doneren miljoenen.

De Amerikanen hebben in het verleden vooral hulp gegeven met een achterliggend doel, zoals de strijd tegen het communisme, de drugshandel of het terrorisme. De regering Obama verlegt de koers naar landen die toegewijd zijn aan de eigen ontwikkeling. De tijd dat de ontwikkeling werd gedicteerd in hoofdsteden van andere landen, is volgens president Barack Obama voorbij. Wat dat in de praktijk betekent, moet blijken. De Amerikanen willen wel af van de voedselverstrekking oude stijl. De VS kochten op de eigen markt voedsel op bij boeren en deelden dat uit in arme landen. Aan die marktverstorende activiteit – de EU doet het daarom al lang niet meer – komt een einde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden