VN-top in New York van start

(Novum/AP) - De zestigste bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is woensdag begonnen met onder meer een oproep van secretaris-generaal Kofi Annan aan alle wereldleiders. Hij vraagt om het vertrouwen in de VN te herstellen en samen te werken om de uitdagingen van de 21ste eeuw het hoofd te bieden. De slotverklaring die vrijdag naar alle waarschijnlijkheid door de vergadering zal worden aangenomen, is volgens Annan een goede start, maar voorziet niet in de hervormingen waarop hij had gehoopt.

Onderdeel van de openingsceremonie was een toespraak van de Amerikaanse president George Bush, die de meer dan honderdzestig aanwezige presidenten, premiers en vorsten trachtte overtuigen van het nut van het verspreiden van democratie in de wereld, de hervorming van de VN en liberalisering van de internationale handel. Bush bedankte de wereldleiders ook voor de hulp die zij de Amerikanen in het door orkaan Katrina getroffen gebied hebben geboden. Het belang van de oorlog tegen het terrorisme was een kernpunt in het betoog van Bush, dat - te meten aan het applaus na afloop ervan - slechts door een deel van de aanwezigen werd onderschreven.

De ontwerpslotverklaring waarover de Algemene Vergadering het dinsdag na moeizame onderhandelingen eens is geworden, is volgens commentatoren een slap compromis waarin nauwelijks knopen worden doorgehakt. Alle 27 punten waar de afgevaardigden het niet eens over konden worden, zijn op het laatste moment uit de verklaring geschrapt en veel passages zijn met opzet vaag gehouden, aldus Annans stafchef Mark Malloch Brown.

Passages over non-proliferatie en ontwapening zijn uit de verklaring geschrapt, evenals een oproep tot een discussie over de uitgangspunten voor gewapend ingrijpen op gezag van de Veiligheidsraad. Ook aan het Internationaal Strafhof wordt niet gerefereerd. Een oproep aan landen om ervoor te zorgen dat minstens 0,7 procent van hun bruto nationaal product (bnp) naar ontwikkelingshulp gaat ontbreekt. De VS zijn een van de landen die minder dan 0,7 procent van hun bnp uitgeven aan ontwikkelingshulp.

Wel wordt in de verklaring melding gemaakt van het vervangen van de omstreden Mensenrechtencommissie door een Mensenrechtenraad. Leden van de raad hoeven echter niet de goedkeuring te hebben van tweederde van de Algemene Vergadering, zoals was voorgesteld en landen die de mensenrechten niet respecteren worden niet uit de raad geweerd. Het voorstel van VN-secretaris-generaal Kofi Annan om een VN-bureau in het leven te roepen, dat zich gaat bezighouden met interne ethische kwesties, wordt gesteund.

Annan wilde niet zeggen welke landen het opstellen van een krachtige slotverklaring hebben tegengewerkt, maar volgens hulporganisatie Oxfam zijn het vooral Cuba, Pakistan, Egypte, Iran, Syrië, de VS en Venezuela geweest die weigerden in te stemmen met belangrijke hervormingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden