VN: Terugtrekking van Oostenrijk uit migratiepact is ‘bizar’

Vicekanselier Heinz-Christian Strache van Oostenrijk: ‘Het kan niet zo zijn dat iemand recht heeft op migratie vanwege armoede of het klimaat.’ Beeld AFP
Vicekanselier Heinz-Christian Strache van Oostenrijk: ‘Het kan niet zo zijn dat iemand recht heeft op migratie vanwege armoede of het klimaat.’Beeld AFP

Bij nader inzien wil Oostenrijk zich toch niet committeren aan de migratie-afspraken. De VN zijn verbijsterd.

Pieternel Gruppen

“Bizar en een vergissing”, noemde Louise Arbour de beslissing van Oostenrijk om zich terug te trekken uit de Global Compact of Migration. De speciale vertegenwoordiger voor internationale migratie van de VN vindt de beslissing van Wenen spijtig, juist omdat Oostenrijk als huidige voorzitter van de Europese Unie actief heeft deelgenomen aan de onderhandelingen. Aarzelingen over de tekst had het land dus heel makkelijk in een eerder stadium kunnen aangeven.

Onder auspiciën van de VN is de afgelopen twee jaar intensief onderhandeld over het wereldwijde akkoord over migratie waarin uiteindelijk 23 doelstellingen zijn opgenomen. Met de eindstreep in zicht – in december moet het document in Marrakech worden ondertekend – trekt Oostenrijk zich nu dus terug. Eerder deden de Verenigde Staten en Hongarije dat ook al.

Teleurgesteld is Arbour onder andere over de redenen die Wenen heeft aangegeven voor deze ommezwaai. “Ze reflecteren niet waar dit akkoord eigenlijk over gaat. Een van de belangrijkste doelstellingen is om de onveiligheid, chaos en slecht management rondom migratie te verminderen.” Dat is volgens Arbour in ieders belang, in dat van migranten, de opvanglanden en de landen van herkomst.

Mensenrecht

Maar volgens Oostenrijk tast het document de nationale soevereiniteit aan. Bovendien vreest Wenen dat het verschil tussen legale en illegale migratie weg zal vallen en migratie een mensenrecht wordt. “Het kan niet zo zijn dat iemand recht heeft op migratie vanwege armoede of het klimaat”, verdedigde vicekanselier Heinz-Christian Strache het besluit van zijn regering.

Allemaal ongefundeerde argumenten, aldus Arbour. “Die nergens in het document staan of op tafel liggen.” Daarbij is het Global Compact niet bindend, benadrukte ze.

Wenen zegt niet alleen over de inhoud, maar eveneens over ‘de toon’ van het document te vallen. Zo hekelde minister van binnenlandse zaken Herbert Kickl de ‘bijna onverantwoordelijke naïeve pro-migratie- toon’ in het document.

Ook dat punt weerspreekt Louise Arbour. “Het gaat er niet om of migratie iets goeds of iets slechts is. Migratie zal er altijd zijn. Maar het slechte management is nu een bron van zorg.”

Lees ook:

Denemarken en Oostenrijk willen asielzoekers buiten EU opvangen

Denemarken, Oostenrijk en misschien nog een paar andere landen treffen voorbereidingen om afgewezen asielzoekers direct over te brengen naar een opvangcentrum buiten de EU, waarschijnlijk in een Balkan-land. Zo’n aanpak zou geheel buiten het EU-beleid omgaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden