VN: Sri Lanka te autoritair

Pillay: Bevolking wordt geïntimideerd

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft zaterdag fel uitgehaald naar de regering van Sri Lanka. Volgens Navi Pillay begint de regering zich steeds autoritairder op te stellen, hoewel de burgeroorlog vier jaar geleden werd beëindigd.

Pillay was een week lang op bezoek in Sri Lanka en sprak er met ambtenaren, politici, mensenrechtenactivisten en slachtoffers van de burgeroorlog. Haar bezoek volgde op een oproep aan Sri Lanka van de VN-Mensenrechtenraad in maart om oorlogsmisdaden te onderzoeken. In een VN-rapport staat dat de Sri Lankaanse strijdkrachten in de laatste oorlogsmaanden mogelijk veertigduizend Tamils hebben gedood. Ook de Tamiltijgers droegen hun steentje bij aan het geweld.

"Sinds de afloop van de oorlog is de rechtstaat uitgehold", aldus Pillay. "De omstreden afzetting van de hoogste rechter van het land eerder dit jaar en de klaarblijkelijke politisering van gerechtelijke benoemingen hebben het vertrouwen in de onafhankelijkheid van de rechtspraak geschaad."

Pillay maakt zich ook ernstig zorgen over de rol van het leger in het noorden, waar de burgeroorlog werd uitgevochten. Ze roept de regering op haast te maken met demilitarisatie daar. "Ik ben bezorgd over de mate waarin het leger zich lijkt te vestigen en betrokken raakt bij burgeractiviteiten zoals onderwijs, landbouw en zelfs toerisme."

Ook zouden politie en leger dorpen bezoeken en inwoners ondervragen en mensenrechtenactivisten intimideren, hoorde Pillay van mensen die ze sprak. "Dit soort surveillance en intimidatie lijkt erger te worden. Het is uitzonderlijk dat dit zelfs gebeurt terwijl een Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN op bezoek is."

Pillay ging ook nog in op kritiek van Sri Lankaanse ministers en media, die hun twijfels plaatsten bij haar onafhankelijkheid omdat ze een Tamil van Indiase origine is. "Ze hebben beweerd dat ik bij hen op de loonlijst sta, de 'Tamiltijgerin binnen de VN'. Dat is compleet onjuist, maar ook diep kwetsend." Pillay benadrukte wel dat president Mahinda Rajapaksa zijn excuses heeft aangeboden voor de uitlatingen van zijn ministers.

(AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden