VN-soldaten op 200m afstand, pas na half uur bij aanslag op Congolese arts

Dokter Denis Mukwege neemt de Olof Palme Prijs in ontvangst.Beeld ANP

Denis Mukwege, de wereldberoemde gynaecoloog die in het Panzihospitaal van Bukavu (Oost-Congo) al duizenden slachtoffers van oorlogsverkrachtingen verzorgde, is donderdagavond aan een moordaanslag ontsnapt.

Dokter Mukwege (57) kwam net terug na een reis naar Brussel. Toen hij thuis aankwam, werd hij opgewacht door vier gewapende mannen, die met de smoes dat ze door de arts waren uitgenodigd, waren binnengelaten door de nachtwaker. Eenmaal in de woning haalden ze hun wapens tevoorschijn en hielden zijn twee dochters en een vriend onder schot.

Nachtwaker gedood
Toen dr. Mukwege ongeveer een half uur later thuiskwam werd hij door een van de aanvallers gedwongen zijn autosleutels af te geven. De nachtwaker begreep toen pas dat er een aanval gaande was, rende weg om de buren te alarmeren maar werd op zijn vlucht door een andere aanvaller neergeschoten. Hij werd op slag gedood.

Daarop werd ook dr. Mukwege onder vuur genomen. De arts kon wegrennen en zich op de grond gooien, wat hem het leven redde. Meteen na het vuurgevecht gingen de daders ervandoor in zijn 4x4-terreinwagen.

De identiteit van de daders bleef gisteren onopgehelderd, maar het is aannemelijk dat het geen gewone autodieven waren. Na hun vlucht lieten ze het voertuig achter in een naburige gemeente waar ze een ander voertuig stalen.

Dr. Mukwege is hoofdarts van het Panzihospitaal, waar hij als gynaecoloog al duizenden slachtoffers van oorlogsverkrachtingen uit Zuid- en Noord-Kivu verzorgde. De vrouwen die hij gratis helpt en ook psychologisch begeleidt zijn niet alleen slachtoffers, maar ook ooggetuigen van misdaden tegen de mensheid die Mukwege en zijn medewerkers in hun medische rapporten beschrijven. De kans is dan ook erg groot dat de aanval een aanslag op zijn leven was door lieden uit de regio die hij met zijn werk aan de kaak stelt.

Straffeloosheid
In Bukavu heerste gisteren ongeloof dat de aanvallers zo makkelijk konden ontkomen. 'We horen in de beste buurt van Bukavu te leven. We zijn immers buren van Monusco (de kazerne van VN-blauwhelmen), maar ze bewogen niet eens na het horen van vier geweerschoten', zegt een betrouwbare bron uit Mukwege's omgeving verontwaardigd.

Maria Bard, die namens de Zweedse ngo PMU met Mukwege samenwerkt, bevestigt het verhaal. 'De blauwhelmen wonen op 200 meter van Mukwege's deur maar kwamen slechts een half uur na de schietpartij ter plaatse. Onbegrijpelijk.' Volgens Bard werd Mukwege de laatste tijd in toenemende mate bedreigd.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden