VN slaan alarm over humanitaire crisis in Sahel

Vrouwen in Niger halen water. Beeld afp
Vrouwen in Niger halen water.Beeld afp

Als de hulp aan slachtoffers van droogte, strijd en armoede niet snel wordt opgevoerd dreigt in de Sahel in Afrika een enorme humanitaire crisis. Dat hebben drie belangrijke vertegenwoordigers van de Verenigde Naties vandaag gezegd.

Volgens VN-Vluchtelingencommissaris Antonio Guterres is er door het conflict in Syrië weinig aandacht voor het gebied, dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan in het westen tot de Rode Zee in het oosten. In het gebied, dat landen als Mali, Tsjaad en Niger omvat, heerst politieke instabiliteit en hebben zich in nog geen tien jaar tijd drie periodes van grote droogte voorgedaan. De VN vroegen in december om 550 miljoen euro voor hulpoperaties, maar van dat bedrag is volgens Guterres nog slechts de helft bijeengebracht.

UNICEF-directeur Anthony Lake zei dat voor een miljoen tot anderhalf miljoen kinderen in de Sahel acute, ernstige ondervoeding dreigt, met sterfte door honger of ziekte tot gevolg. Ongeveer 330 duizend van deze kinderen komen uit Niger, 208 duizend uit het noorden van Nigeria, 178 duizend uit Mali en 127 duizend uit Tsjaad. De cijfers hebben ook betrekking op Burkina Faso, Mauritanië, het noorden van Senegal en van Kameroen, maar niet eens op Sudan en Zuid-Sudan, waar ook een humanitaire crisis dreigt.

'Op een dag zullen we niet kunnen verantwoorden waarom we niet sneller meer hebben gedaan', zei Lake. Tenzij donorlanden meer geld beschikbaar stellen 'zullen veel kinderen sterven en veel families lijden'.

Door de droogteperiodes van 2005 en 2010 hebben veel van de vijftien miljoen mensen die worden getroffen door de crisis in het arme gebied geen reserves meer, zei Margaret Chan, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De hulp moet volgens haar uiterlijk in juli arriveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden