VN: Schaf het Sinterklaasfeest af

Voorzitter van werkgroep die Nederlandse traditie onderzoekt: Zwarte Piet is terugkeer naar slavernij

Nederland moet stoppen met het sinterklaasfeest, vindt professor Verene Shepherd. Gisteren verklaarde de Jamaïcaanse mensenrechtenonderzoeker tegen 'EenVandaag' dat Zwarte Piet 'racistisch' is en 'een terugkeer naar de slavernij'. Volgens Shepherd, sociaal-historicus en hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, is dit fenomeen niet meer van deze tijd. "De werkgroep begrijpt niet waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen."

Een Nederlandse Kamerdelegatie die bij de VN op bezoek is, wil een gesprek met Shepherd.Haar werkgroep onderzoekt het sinterklaasfeest, nadat VN-rapporteurs klachten ontvingen over het stereotiepe karakter van Zwarte Piet.

Wat is dit voor een VN-werkgroep?
De VN-werkgroep die op dit moment onderzoek doet naar de Nederlandse Zwarte Piet heet voluit 'Werkgroep van Experts m.b.t. Mensen van Afrikaanse afkomst' en ressorteert onder de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. De werkgroep is opgericht in 2002 en bestaat uit vijf vrouwen. Voorzitter is de Jamaïcaanse sociaal-historicus Verene Shepherd, hoogleraar aan de University of West Indies op Jamaica en gespecialiseerd in gender, slavernij en migratie.

De VN-werkgroep doet onderzoek naar discriminatie van mensen van Afrikaanse afkomst, overal ter wereld. Daarnaast doet de werkgroep voorstellen voor het uitbannen van discriminatie, met name op het gebied van onderwijs, culturele rechten, werkgelegenheid en woonomstandigheden.

Wapenfeit van de werkgroep is de erkenning van de term 'Afrofobie' in een resolutie van de VN-Mensenrechtenraad: een vorm van discriminatie van mensen van Afrikaanse afkomst, vaak gerelateerd aan koloniale erfenis, slavernij en trans-Atlantische slavenhandel.

Sinds 2005 bezoekt de werkgroep ook landen. België kreeg als eerste bezoek. Daarna kwamen ook de VS, het Verenigd Koninkrijk en Portugal aan de beurt. "Deze bezoeken zijn niet inquisitoriaal bedoeld", zo staat er op de site van de werkgroep. Het is de bedoeling om ter plaatse de situatie te bestuderen en gesprekken te voeren met regeringen, niet-gouvernementele organisaties en andere betrokkenen.

De werkgroep komt elk jaar vijf dagen bijeen en werkt thematisch. Bij de laatste bijeenkomst, in april, was er veel aandacht voor het belang van het verzamelen van historische data. Zo heeft de University College of London een online encyclopedie ontwikkeld over Britse slavenhouders. Ook werd www.slavevoyages.org fors uitgebreid, een samenwerkingsverband van voornamelijk Amerikaanse universiteiten. Tussen de zestiende en negentiende eeuw werden twaalf miljoen Afrikanen verscheept naar Noord- en Zuid-Amerika. Deze database identificeert ruim 90.000 Afrikanen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden