Racisme
VN-rapporteur racisme tikt Nederland weer op de vingers, nu om boerkaverbod
Het nikab- of boerkaverbod in Nederland wordt stevig bekritiseerd door de VN-rapporteur voor racisme. “Het verbieden doet meer kwaad dan goed”, zei Tendayi Achiume van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.
Het gaat maar om een klein aantal vrouwen die gezichtsbedekkende islamitische kleding draagt en die wordt volgens haar nu vaker lastiggevallen sinds het verbod. Ook al geldt het verbod ook voor het dragen van bivakmutsen en integraalhelmen in het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen, het is uiteindelijk specifiek gericht tegen moslimvrouwen. “In een samenleving die zich voor laat staan op gendergelijkheid geeft zo’n verbod geen pas”, hekelde Achiume de maatregel.
Ze prees Nederland om de gelijke rechten voor de LGBT-gemeenschap, maar vindt dat die doorgetrokken moeten worden naar raciale en etnische gelijkheid. “De Hollanders hebben een trotse reputatie van tolerantie, maar die vormt tegelijkertijd een barrière om gelijkheid, non-discriminatie en het opnemen in de Nederlandse samenleving van iedereen te realiseren.”
Aandacht voor slavernij en kolonialisme
In het onderwijs moet volgens de rapporteur meer aandacht worden besteed aan de slavernij en het kolonialisme waar Nederland bij betrokken was. Geschiedenislessen waar dit wordt onderwezen helpen om discriminatie en intolerantie tegen te gaan.
Achiume was ingenomen met het feit dat Zwarte Piet op de Nederlandse televisie is vervangen door roetveegpieten bij de intocht van Sinterklaas. Ze wees erop dat een kwart van de inwoners van Nederland van overzee kwam of een ouder heeft die elders was geboren. In een rapport van vier jaar geleden werd de Nederlandse Zwarte Piet-traditie juist bekritiseerd.
Lees ook:
Nederland heeft VN wat uit te leggen
De discussie over bed, bad en brood voor illegale vreemdelingen kreeg vier jaar geleden een nieuwe impuls. Het Comité tegen Rassendiscriminatie van de Verenigde Naties voelde in Genève een Nederlandse delegatie aan de tand over onder andere integratie, Zwarte Piet, en asielonderwerpen als vreemdelingendetentie en basisvoorzieningen voor illegalen.