VN-rapporteur: Politie Kenia losgeslagen

Keniaanse autoriteiten gaan zich systematisch te buiten aan moord en marteling. Dat staat in een rapport van een speciale VN-onderzoeker.

Bij de politie moet je uit de buurt blijven, weet Felix, een jonge Keniaan. „Ze kunnen alles met je doen”, zegt hij. Dat ’alles’ dient vrij letterlijk te worden opgevat. Zelf werd Felix ooit gearresteerd omdat hij honderd euro op zak had. Ongehoord, oordeelden de agenten en namen hem mee naar het bureau.

Felix kwam in een kafkaësk scenario terecht. Diefstal, luidde de aanklacht. Daarop verklaarde hij zijn onschuld. Hij ging desondanks een week achter de tralies. Of hij al van gedachten was veranderd? Nee? Nog een week! De procedure herhaalde zich tot hij schuld bekende. Felix sleet uiteindelijk twee maanden in een volle, smerige gevangenis. Iedere dag moest hij beledigingen van bewakers slikken.

Felix heeft eigenlijk nog ’geluk’ gehad. Hij is niet zoals zoveel anderen gemarteld, misbruikt of in koelen bloede doodgeschoten. Want dát de Keniaanse politie lukraak burgers vermoordt, werd deze week weer eens bevestigd.

De speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Philip Alston rondde woensdag een tiendaags bezoek af aan Kenia, en maakte gehakt van de staat van het recht in het land. De Keniaanse politie is volgens hem een macht op zichzelf die door niemand wordt gecontroleerd; een macht die burgers doodt, vaak en wanneer zij maar wil.

Het leger – waarmee Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gezamenlijk oefenen – martelde en moordde volgens de rapporteur systematisch in bepaalde gebieden. Alston stelde dat de chef van het Openbaar Ministerie, Amos Wako, de belichaming is van straffeloosheid in Kenia, en zou moeten opstappen.

Zijn bevindingen waren in Kenia feitelijk al gemeengoed. Mensenrechtenactivist Frederic Odhiambo is zodanig mishandeld dat hij strompelt. Praten gaat moeilijk, zijn strottenhoofd is beschadigd. Of Odhiambo ooit nog kinderen zal kunnen verwekken is de vraag: zijn geslachtsdelen werden door politieknuppels bewerkt. Collega-activiste Philo Ikonya, die onlangs voor het parlement demonstreerde tegen corruptie, werd opgepakt, haar kaak met een boksbeugel bewerkt.

Een selecte groep ambassadeurs in Nairobi, onder wie de Nederlandse, verklaarde ’zeer bezorgd’ te zijn over Alstons bevindingen, die ’niet zomaar terzijde mogen worden geschoven’. De regering had eerder bij monde van haar woordvoerder de VN-kritiek weggewimpeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden